2020. július 20., hétfő

ORBÁNÉK TOVÁBBRA IS MAGUKNAK OSZTHATJÁK AZ EURÓPAI PÉNZT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.07.20.


Most azt jósolják Brüsszelben, hogy ha már eddig elhúzódott az uniós országok vezetőinek csúcsértekezlete, mindenképpen megkötik a megállapodást. A két naposra tervezett tanácskozás immár a negyedik napja tart – eredmény nélkül. Mégis, a sok-sok elfoglalt kormányfő – nyilván lemondva a korábbi, tervezett programját – ott maradt, hogy tető alá hozza az egyezséget. Alkalmi lobbicsoportok alakulnak, hogy ki-ki képes legyen növelni saját táborát, ezáltal növelni súlyát, befolyását. Ebben a mi miniszterelnökünk is jeleskedik; a V4-es, egyébként nem túl erős, de a vétójog szempontjából megkerülhetetlen csapatát úgy tűnik, maga mellé tudta állítani a jogállamiság kihagyásának kérdésben, oda tudta emelni maga mellé a szlovén kebelbarátját is, és most egy váratlan húzással, az olaszokat is. Utóbbiakat úgy, hogy az itáliaiak által követelt nagyobb támogatás harcosaként tüntette fel magát, ezzel – ahogy egyesek fogalmaztak – váratlan gólpasszt adott a déli országnak.

Nem véletlen, hogy Paul Lendvai – minden bírálata mellett – elismeri Orbán Viktor taktikai, hatalomtechnikai képességeit; még Európában is ügyesen játszik az érdekek között, és persze maximálisan kihasználja lehetőségeit. Azt például, hogy a Tanácsban minden egyes államnak vétójoga van. Neki is. Sokszor leírtuk már: amikor létrejött az unió, illetve annak elődje, alapvetően a közös érdek és a közös értékek alapján határozták meg az alapítók a jövőjét. Senki nem kalkulált azzal, hogy egyszer majd jön valaki, akit beemelnek maguk közé, és az együttes felelősséget elkezdi másként értékelni. Elkezdi úgy használni a laza jogszöveget, hogy abban a kibújókat, a saját érdek érvényesítésének lehetőségét keresi, és találja meg – jelentősen megnehezítve ezzel minden megállapodást.

Most különösen fura helyzet állt elő: a világjárvány óriási károkat okozott minden egyes tagállamnak, nincs olyan ország, amely ne szorulna segítségre. Orbán ugye már a kezdetekben bírálta az uniót, amely szerinte egyáltalán nem segít – természetesen az állítása nem volt igaz, de kit érdekel ma ez Magyarországon? – , ezúttal viszont irdatlan nagy összeg felvételét célozták meg Brüsszelben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.