2020. augusztus 17., hétfő

LEGYEN NEMZETI TÉVÉSULI!?

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2020.08.15.


Négy éve működik az M5 közszolgálati csatorna, és négy éve nem tudni, miért.

Hivatalos profilja természetesen van: ez lenne a MTVA oktatási-ismeretterjesztő-kulturális csatornája. És való igaz, oktatási, ismeretterjesztő, kulturális műsorokat sugároz és készít. Csak nem világos, hogy önálló csatornaként kinek, minek. Mi szükség van rá a döntően szintén kulturális profilú Duna és Duna World mellett? 

A kérdés már csak azért is jogosnak tűnik, mert a három csatorna előszeretettel veszi át egymás műsorait. A Duna – döntően magyar és kelet-európai – filmjei is gyakran pottyannak át útitársaihoz. A tévéműsor semmit nem árul el abból, melyik adás hol készült. Vagy talán hatékonyabb a kulturális tűzokádás, ha egy pápaszemes háromfejű sárkányból jön? Aligha, hiszen úgy tűnik, az M5 jelenleg az „ugorjuk át” csatornák listáján van. 

Itt akar a kormány eredményesen megvívni egy kis keresztény-nemzeti kultúrharcot? Ha igen, jó ez a próbálkozás? Ne feledjük, valamikor a Duna is hasonló céllal indult, de idővel erősen „elvilágiasodott”. Ami nem ártott a népszerűségének, és így a konzervatív szellemiség, a nemzeti hagyományok, a határokon túli magyar kultúra képviseletének sem. Az M3 archív anyagai pedig világossá tették, hogy nem kell félni a „komcsi” felhangoktól sem, mert az egykori Magyar Televízió ontotta a hazafias történelmi tévéjátékokat, és a nemzeti kultúrát felfedeztető ismeretterjesztő műsorokat...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.