2020. augusztus 20., csütörtök

ORBÁN MÓDOSÍTÁSA PATIKA-PONTOSSÁGGAL KISZÁMÍTOTT ALJASSÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.08.20. 


„Nincs még vége...vannak elképzeléseim, hogy mi jöhet még, de nem szeretnék tippeket adni” – reagált portálunknak Witthinghoff Tamás a kormány legújabb lépésére, amellyel sokadjára az ellenzéki irányítású települések önkormányzatait igyekszik teljesen ellehetetleníteni. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent – és azonnal hatályba is léptetett – kormányrendelet-módosítással a Modern városok programjára szánt pénzek újfajta leosztásáról döntöttek. Megsúgjuk, borítékolhatóan ennek is a Fidesz-irányította települések lesznek a haszonélvezői. A budaörsi polgármester szerint, ezzel a módosítással maga a kormány bizonyította be, hogy „az egész program egy nagy hazugság, ami kizárólag a pártfinanszírozásról és a baráti települések finanszírozásáról szól”.

Orbán Viktor aláírásával jelent meg a rövid, de annál jelentősebb módosítás (a Modern városok program megvalósításáról szóló 250/2016. (VIII. 24.) kormányrendeleté) a Magyar Közlöny hétfői számában, s ez komoly változást vetít előre a programban biztosított források leosztásában. Ugyanis miközben eddig a program kedvezményezettje a 23 megyei jogú város volt, addig mostantól melléjük felsorakoznak az azonos megyében található megyei önkormányzatok. Mint ismert, a tavalyi önkormányzati választásokon komolyan előretört az ellenzék: korábban csak két ellenzéki vezetésű volt a 23 közül (Szeged és Salgótarján), számuk októberben 1­0-re nőtt.

Ahogy Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az ATV-ben a jogi nyelvet lefordította: akkor, amikor még a 23 megyei jogú város közül 21 fideszes vezetéssel működött, a kormány leszerződött több mint 3500 milliárd forint fejlesztési forrásra a városokkal. E pénzek egy része még nem fogyott el, nem bonyolódtak még le a pályázatok, s most („feltehetően azért, mert az október választásokat követően, más összetételűek lettek a városi önkormányzati testületek”) a kormány olyan döntést hozott, hogy ezek a források ne a megyei jogú városok, hanem a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerüljenek. Gémesi csak azt nem hangsúlyozta – köztudottnak véve –, hogy a megyei önkormányzatok továbbra is narancsszínűek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.