2020. szeptember 21., hétfő

AZ SZFE DIÁKJAI OMBUSDMANHOZ FORDULNAK AZ ÚJ KURATÓRIUM EGYOLDALÚ LÉPÉSEI MIATT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.09.


Az oktatási ombudsmanhoz és az alapvető jogok biztosához fordulnának a diákok az SZFE közalapítványának nemrég kinevezett, új kuratóriuma által tervezett, egyoldalú szabályzatmódosítás és lépések miatt, közölték az egyetemet elfoglaló hallgatók mai, a magyar dráma napján tartott sajtótájékoztatóján a Vas utcában.

A diákok képviselői a koratórium egyoldalú Alapító okirat- és SzMR-módosításaira reagáltak ily módon. Ebben Vidnyánszkyék olyan lehetőséget teremtettek az oktatók és hallgatók megkérdezése nélkül saját maguknak, amely elvben biztosítaná, hogy közvetlenül és minden szinten bele tudnának szólni az egyetem mindennapos munkájába, életébe. Az is tegnap derült ki, hogy noha a Vidnyánszky elnökölte, új, kormányhű testület szeptember 1. óta ígérgeti a tárgyalásos rendezés lehetőségét az őket el nem fogadó SZFE-s polgároknak, az új módosításokat megkérdezésük nélkül már augusztus 24-én ellátta kézjegyével.

Előbb az oktatók reagáltak erre a lépésre egy vasárnapi közleményben, amelyben leszögezik, jogi úton keresik majd igazságukat a kuratóriummal szemben. A diákok pedig ma ehhez hozzátették, az oktatási ombudsman szakvéleményét is kikérik Vidnyánszky Attilék lépésével szemben.

„Alkotmányos és törvényben biztosított jogaink ökényes elvétele oktatási alapjogainkat sérti, ami csorbítja nem csak a mi, hanem az utánunk következő generációk számára is az egyetemi autonómiát.

-indokolta a lépést az immár tanköztársaságban működő diákok lépését képviselőjük. Hozzátette, a fenntartó Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez, Palkovics Lászlóhoz eddig panaszaikkal hiába fordultak, azért bázisdemokratikus úton a diákok közössége úgy döntött, a parlamenti ombudsmanokhoz fordul és kéri őket, utasítsák Palkovicsot, hogy biztosítsa folytatólagos beleszólási jogukat egyetemük ügyeinek intézésébe, tehát tegye semmissé a kuratórium által eszközölt alapszabály-változásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.