2020. szeptember 17., csütörtök

FALUS FERENC: A KILÁBALÁS ÉVEKBE TELHET

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.09.17.


Mindenki mondta, mindenki várta, most mégis nagy a döbbenet. A járvány második hulláma a korábbinál meredekebb ívet írva átcsap a fejünk felett. Vártuk-e, és ha vártuk, milyennek látjuk? Miben lanyhultunk el a nyári fegyverszünet szép napjaiban? Maradtak-e a társadalomnak türelmi tartalékai? Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztü
k.

A kormány, mint mondják, „ura a helyzetnek”, gyorsuló sebességgel követik egymást a stratégiai jelentőségű döntések (határzár, növekvő tesztelési hullám, karantén a külországból érkezőknek). A sokat emlegetett „második hullám” a nyakunkon van, mások szerint most kezdődik. Elég korán.

Augusztus eleje óta látszik, hogy lassan, de biztosan emelkednek az esetszámok. A nyári hónapokban, főleg augusztusban, el is felejtkeztünk a vírusról, tudható volt, hogy ez előbb-utóbb kedvez a járványnak. Lehet népszerű intézkedéseket hozni, a szigorításokat oldani, az embereket a Balatonra invitálni. A politika használta is az emberek természetes vágyát a karanténból való szabadulásra. Most majd a következményekkel kell számolni. A vírus szabadon grasszált, el is kezdett a maga törvényei szerint működni, élni és fertőzni.

Mit kellett volna tenni?


A rendezvényeket augusztusban teljesen le kellett volna állítani. Futballmeccseket közönség előtt nem szabad rendezni, ahogy az európai országokban teszik.

Akkor elmaradt volna, vagy később érkezik a második hullám?

Második hullám mindenképp várható volt, de az nem mindegy, milyen sebességgel terjed. Egy járványnál az a cél – tavasszal megtanultuk –, hogy a járványgörbét minél jobban ellaposítsuk. Azt kell elérni, hogy egy adott pillanatban kevesebb betegünk legyen, mint ahányat az ország egészségügyi rendszere elbír. Ez a legfontosabb. Mást nem nagyon tehetünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.