2020. szeptember 24., csütörtök

JÁRVÁNY NÉLKÜL IS JÓCSKÁN SZŰKÜLT A KÖZÉPOSZTÁL - ELKÉPESZTŐ A VAGYONOSODÁS A VILÁGON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.24.


Tíz éve nem látott mértékben gyarapodtak tavaly a világon nyilvántartott vagyonok – állapította meg globális jelentésében az Allianz. A középosztály tagjainak száma közben most először igen jelentősen csökkent, de más negatív folyamat is látszik.


A pénzügyi vagyon a világon 2019-ben 9,7 százalékkal gyarapodott, ami az Allianz friss jelentése (ezt itt találja) szerint a legnagyobb növekedés 2005. óta. Erre a teljesítményre a tanulmány készítői szerint pedig nincs jobb szó, mint az elképesztő. Különösen annak tükrében, hogy a tavalyi évet társadalmi zavargások, kiéleződő kereskedelmi konfliktusok és ipari recesszió is jellemezte.

A jegybankok pénzügyi könnyítéseivel megsegítve a tőzsdék a jelentés szerint a fundamentumoktól függetlenedve 25 százalékkal feljebb szárnyaltak, és a pénzeszközöket is magukkal húzták. Az értékpapírok 2019-ben hatalmas, 13,7 százalékos növekedést produkáltak. Ilyen megugrásra pedig a teljes XXI. században sem volt még példa.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az impozáns gyarapodás ezúttal azoknak a zsebét hizlalta, akik eleve szerencsésebb környezetbe születtek. Miközben a korábbi években a regionális növekedési toplistán a feltörekvő piacok domináltak, 2019-ben megszakadt ez a trend. A leggyorsabb növekedést ugyanis tavaly a leggazdagabb régiók produkálták. Idetartozik Észak-Amerika és a Csendes-óceáni térség, ahol a háztartások pénzügyi vagyona 11,9 százalékos növekedési rekordot ért el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.