2020. szeptember 4., péntek

MIÉRT NE LENNE A NEMZETI KULTÚRA RÉSZE BÁRMI, AMIT MAGYAR MŰVÉSZEK ÁLLÍTANAK ELŐ?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2020.09.03.


...Magyar művész is alkothat a világ művészetének részévé váló alkotásokat, és attól az még magyar, a magyar nemzeti kultúra része. A kultúrában a “nemzeti” fogalom értelmezhetetlen abban a felfogásban, ahogy Vidnyánszky használja, mert a művészi kefejezés nem lehet kiszolgálója egy ideológiának, a nemzeti pátosznak, a nemzeti nagyság dicsőítésének, a másokkal szembeni megkülönböztetésnek. A művészetnek nincsenek korlátai nemzeti értelemben, és egy művészi alkotást nem a nemzeti ideológiához való viszonya, vagy tematikája minősít.

A művészet lebutítása, ha bárki a nemzeti ideológia korlátai közé akarja szorítani a művészeti alkotásokat és a művészeket. Ez diktatúrák sajátja és az igazi művészet halála. Nm véletlen, hogy Vidnyánszky egy ideológiai állam küldötte és komisszárja az SZFE fölött, akinek feladata a művészet és az alkotás, a gondolat és az érzések szabadságának felszámolása, korlátozása, megregulázása, a politika elvárásainak kiszolgálása. A magyar “nemzeti” ideológia tartalma nem választható el az antiszemitizmustól, amely a magyart úgy határozza meg a keresztény-nemzeti ideológiában, hogy magyar az, ami nem zsidó. Egy művész csak kozmopolita lehet, különben képtelen felemelkedni a művészi önkifejezésnek arra a szintjére, amely a művészet tárgyát, a nembeli embert és viszonyainak összességét vizsgálja és ábrázolja. A “nemzeti” ideológia szerint a kozmopolita nem magyar, hanem “zsidó”, függetlenül attól, hogy mi a származása és vallása.

Ezért a “nemzeti” és “keresztény” szavak jelentése a keresztény-nemzeti ideológiában az, hogy nem zsidó. Ezért ne szépítsük, a zsidósággal azonosított kozmopolita, liberális szellemiség kiirtása az SZFE elfoglalásának célja, hogy a NER a színházművészetet és a filmművészetet is fasiszta, nacionalista, antiszemita agymosásra és ideológiai átnevelésre használja. Ezért helyeztek kirekesztő, “háttérhatalomról” beszélő, antiszemita pribékeket az SZFA élére. Aki a nemzetit ideológiai alapon határozza meg, és nem tekinti a nemzeti művészet részének a magyar művészeket, ha azok nem tartoznak egy ideológiai kurzus kiszolgálói közé, az kirekesztő, fasiszta, ideológiai verőlegyény. Ez Vidnyánszky Attila. Ez se nem nemzeti, se nem keresztény, hanem fasiszta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.