2020. szeptember 11., péntek

SZENNYEZÉS ÉS SZEGÉNYSÉG HOZZA A HALÁLT MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.09.11.


Környezetszennyezés miatt, különösen sokan halnak meg Magyarországon – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szeptember 8-án publikált jelentésében. Az is kiderül belőle, hogy hazánkban a legsúlyosabb helyzetet a légszennyezés okozza, a rossz minőségű levegő miatt évente 12-16 ezer ember hal meg. Míg az Európai Unióban a levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagoknak való kitettség az összes halálozás 13 százalékáért felelős, Magyarországon ez a szám 17-18 százalék. Annak ellenére, hogy tíz éve már kötelességszegési eljárás folyik ellenünk a szálló por mennyiségére vonatkozó uniós szabályozás be nem tartása miatt, a kormány nem nagyon tesz lépéseket azért, hogy ez megszűnjön. Minderről Jávor Benedekkel, volt Európai Parlamenti képviselővel, Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjével beszélgettünk.



Az Egészséges környezet, egészséges életek: a környezet hatása az egészségre és jóllétre Európában című jelentést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség két napja, szeptember 8-án adta ki, de 2012-es adatokra hivatkozik. Miért?

– A jelentést valóban két napja publikálták, de maga a munka 2019-ben elkészült, csak a járvány miatt elhúzódott a nyilvánosságra hozatala. Hogy miért 2012-es adatokkal dolgoztak? Mert nem voltak olyan frissebb adatok, amelyek minden tagállamban teljes körűen megvoltak. Ám, ha azt kérdezné, a nyolc éves adatsorok valóban a legmegfelelőbbek-e, azt válaszolnám, azok az információk, amikre hivatkoztak, sajnos az elmúlt években nem változtak radikálisan sem a levegő, sem a vízszennyezés területén, és a klímaváltozáshoz köthető hatások, a vegyi anyag kitettség csak rosszabb lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.