2020. október 20., kedd

BEMUTATJUK, HOGY ÁLL A MAGYAR TÁRSADALOM

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2020.10.19.


..ez egy szisztematikus tanulmányválogatás arról, hogy milyen változások történtek a magyar társadalomban részben az utóbbi két évben, részben hosszabb időtávon. Szó van benne a gazdaságról, a társadalomról, az emberek anyagi helyzetéről és attitűdjeiről. A szerzők részben a Tárki munkatársai, de a többségük külsős.

Ahogy Tóth István György hangsúlyozta, ezek nem véleménycikkek, minden megállapítást adatokkal támasztanak alá. De nem is tudományos cikkek, nem az az elsődleges feladatuk, hogy egy tudományos probléma megoldásához közelebb vigyenek bennünket. Az eszközrendszer és a prezentáció módja olyan, hogy minél szélesebb kör értse őket. „Amikor Andorka Rudolf először kért fel, hogy írjak cikket a Társadalmi riportba, azt mondta, ide olyat kell írni, hogy megértse egy olyan ember, aki szokott gazdasági hetilapot olvasni” – idézte fel a Tárki vezérigazgatója.

A Társadalmi riportban megjelent elemzéseket széles körben használják a felsőoktatásban és helyenként a középfokú oktatásban is, az eredményeket felhasználják az államigazgatás különböző intézményei, valamint a társadalom és gazdaság fejlődését bemutatni szándékozó média is. Pár éve a Pennsylvaniai Egyetem által kiadott éves beszámolóban a Társadalmi riport 2016 felkerült az 50 legjobb, agytrösztök által kiadott szakpolitikai tanulmányok listájára*. A kelet-közép-európai régióból más, ilyen jellegű tanulmány nem található a rangsorban.

A témakörökben, fejezetekben természetesen időről-időre voltak változások. Eleinte csak társadalmi indikátorok voltak, aztán az ezredforduló környékén elkezdtek intézményi elemzéseket is közölni, és egy idő után megjelentek gazdasággal kapcsolatos fejezetek is. Idén pedig bekerült egy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó rész is.

Holnaptól kezdve minden nap olvasható lesz a G7-en – elsőként a magyar sajtóban – egy-egy cikk a Társadalmi riport egy-egy fejezetéről. Van olyan fejezet, ahonnan egy általunk kiemelt tanulmányt mutatunk be, és van olyan is, amelyről összefoglaló elemzést készítünk. Nyomtatott formában november első napjaiban kerül a könyvesboltokba a 2020-as Társadalmi riport. A fejezetek a G7 cikkeinek megjelenésével párhuzamosan online, pdf formában is elérhetőek lesznek a Tárki honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.