2020. október 9., péntek

ÍGY SÍBOLHATNAK EL MINDEN PÉNZT A BANKSZÁMLÁDRÓL - AMI TÚL SZÉP, HOGY IGAZ LEGYEN, AZ VALÓSZÍNŰLEG NEM IS IGAZ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2020.10.09.


Bár a magyar számla-, illetve kártyacsalási statisztikák nemzetközi szinten még mindig nagyon kedvezőek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint az átverések terjednek és egyre fifikásabbak. A kipucolt bankszámlák esetében szakértők szerint nagyon nagy a látencia.

Az MNB ügyfélszolgálatához – mondta el Bíró Gabriella a jegybank főosztályvezetője sajtótájékoztatón – 2019-2020 során érkezett jelzések szerint a leggyakoribb visszaélés az online bankkártyás fizetés, a második az úgynevezett számlaváltásos csalás. Csak ezeket követi az adathalászat, illetve a SIM-cserés visszaélés. Ebből a „menüből” éppen azok a legkevésbé ismertek, amelyekben nagyobb összegeket szereznek meg a csalók. (A többiről mi is meglehetősen sokszor írtunk.)

Az elmúlt napokban ismét kibertámadás érte a hazai bankokat, ez egyre gyakrabban fog előfordulni a közeljövőben – ismertette Gabler Gergely, az MNB igazgatója. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország dobogós helyezett a legbiztonságosabb államok között.

A számlaváltásos csalás lényege, hogy az elkövetők kiderítik a cég egy partnerét, akitől várható, hogy rövidesen fizet. Az ő nevében keresik meg a vállalkozást, kérve, hogy az új, megváltozott bankszámlára utaljon. Az ilyen átverés ellen hatékonyan úgy lehet védekezni, hogy a cég minden szerződéshez kapcsolattartót jelöl ki. Ha nem ő jelentkezik, telefonon vele gyorsan tisztázható a helyzet. Emellett hiteles nyilvántartásban ellenőrizhető a megadott számlaszám.

SIM-cserés esetekről a 24.hu írt. A portál 3 különböző ügyet is részletezett (érdemes mindegyiket végigolvasni, mert meglehetősen tanulságosak). A három történetben közös, hogy a pórul jártak egy fölöttébb kedvező – egy állítólagosan külföldre települt magyar által feladott – lakáshirdetésre jelentkeztek. Az elkövetők (különböző módokon) megszerezték az érintettek mobiljainak olyan adatait, amelyek alapján SIM-cserét igényelhettek a szolgáltatótól. Innen kezdve az ellenőrző kódok hozzájuk érkeztek. A becsapottak telefonja pedig elnémult, majd kapták az emaileket a „sikeres”, az ügyfelek által amúgy nem kért tranzakciókról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.