2020. október 12., hétfő

IMF: AZ ELESETTEKET KÉNE TÁMOGATNI! - ENYHE INTÉZKEDÉSEK, HOSSZÚ KILÁBALÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.12.


A vírus miatt elrendelt szigorúbb korlátozások nagyobb költségeket jelentenek rövid távon, de utána gyorsabb gazdasági fejlődést tesznek lehetővé, mint az enyhébb intézkedések – állapítja meg egy IMF-tanulmány. Arra is kitértek, hogy a járvány aránytalanul jobban sújtja a kiszolgáltatottabb csoportokat.

Az IMF kutatói 128 ország tavaszi gyakorlatát vizsgálva arra jutottak, hogy a vírus miatti recesszió mértékét nem csak a kormányok által elrendelt korlátozások határozták meg. Jelentős szerepe volt annak is, hogy az emberek önként tartózkodtak a társadalmi interakcióktól, mivel féltek a fertőzéstől. Számításaik szerint a napi esetek megduplázódása körülbelül 2 százalékkal csökkenti a mobilitást, és a fejlett gazdaságokban az önkéntes társadalmi elhatárolódás nagyjából ugyanolyan hatást gyakorolt a mobilitásra, mint az elrendelt leállás.

Ezért – mint nyomatékosították – a korlátozások feloldása valószínűleg nem vezet döntő és tartós gazdasági fellendüléshez, ha a fertőzések mértéke továbbra is magas, mivel az önkéntes társadalmi távolságtartás fennmarad. Az emberek ugyanis nem érzik magukat biztonságban, ha továbbra is jelentős kockázatot észlelnek a vírus fertőzésében vagy terjedésében. A gazdaságok így valószínűleg lehetőségeik alatt működnek, amíg az egészségügyi problémák továbbra is fennállnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.