2020. október 24., szombat

RÁADÁS: MEG FOG HALNI - KORNIS REGÉNYE FOLYTATÁSOKBAN

LITERA / ELSŐ KÖZLÉS
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2020.10.17.


Az nem halál, ami a temetőben folyik. Rosszabb. Ott kell maradni az embernek, mert már hivatalosan halott. Nem számolják az élők közé, s hogy valaki kiszabaduljon a sírjából, ahhoz nem is tudom, mi kell. Sok. – Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.


A Papa meg fog halni. Muszáj neki. Kapott egy hivatalos levelet. Amiben értesítik. Az ember halhatatlan, de aki ilyen levelet kap, annak élete hátralévő részét a föld alatt kell töltenie. Suttogják. Ez a törvény. Akit eltemetnek, az többet nem jön elő a föld alól. Ezt senki nem szereti, de úgy tesz, mintha természetes volna úgy meghalni, hogy utána fel sem támadhatsz, pedig meg sem haltál.

Meghalni, vagy eltemetve lenni, az kettő.

Utóbbiról az állam dönt, vagy hogy hívják, a mindenkori Ember. De hogy ki hal meg és mikor, azt én döntöm el, vagy a hülye osztálytársam, vagy egy autó, amelyik kénytelen engem elütni, ha olyan lendületben vagyok, hogy nem veszem észre, eléje futottam.

Nem akarok meghalni, mégis meghalok. Utána feltámadok.

Nem ügy. Semmi ahhoz képest, ha egyszer az embert eltemetik.

Az nem halál, ami a temetőben folyik. Rosszabb. Ott kell maradni az embernek, mert már hivatalosan halott. Nem számolják az élők közé, s hogy valaki kiszabaduljon a sírjából, ahhoz nem is tudom, mi kell. Sok. Felbontottam a levelet, a Papa levelét, én állat, neki is van címezve, de olyan ideges lettem, hogy mégis elolvastam, mert sejtettem, hogy mi van benne, állandóan rosszat sejtek, sokat beszélnek a szüleim is róla, hogy ez bármelyik pillanatban beüthet, de elolvasva úgy megrémültem, hogy hánytam, de vigyáztam a tisztaságra, és arra, hogy a Papa, aki a szokásos délelőtti horkolását végzi, álmában szétrúgott paplanja felett feltárva a fenekét a nagyközönségnek, nehogy felébredjen, mert akkor meg fogja érezni, hogy én mit gondolok, és azonnal kéri a levelet, mert akkor ő már tudja, hogy kapott. És én kinyitottam. Ezért kellett hánynom, de odatérdeltem az ülőke fölé, és jó mélyen behajoltam, nehogy felébresszem okádásommal őt, de belőlem most nem is jött ki hang, se kaja, nyál csak. Undorító, mint én.

Mi lesz a Papával, ha nem tud kijönni a sírból?

Hogy temethetik el, aki halhatatlan? És miért csinálják ezt avval, aki már olyan öreg, hogy meg sem tud halni. Én folyton meghalok és nem történik semmi. Nem akar eltemetni utána az állam. Mint a Papát fogják.

Élve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.