2020. október 6., kedd

"ORBÁNÉK ÖSSZEKEVERIK A DEMOKRÁCIÁT A TÖBBSÉG DIKTATÚRÁJÁVAL"

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.10.05.


- Katarine Barley az Európai Parlament egyik alelnöke, aki az elmúlt hetekben több németországi interjújában is élesen támadta a magyar kormányt.

- A szociáldemokrata politikus az egyik leghangosabb képviselője annak az EP-határozatnak, amely jogállamisági mechanizmust helyezne az EU következő költségvetésébe. Az EP-s határozat alapján nem vehetne részt az uniós támogatások megpályáztatásában az a kormány, amely rombolja a demokratikus intézményeket.

- Barley szerint Magyarország nem demokratikusan működik, és Orbán Viktor magának, a vejének és a barátainak adja az uniós pénzeket.

- Barley a múlt héten német közrádiónak azt mondta, hogy "ki kell éheztetni pénzügyileg az Orbán-kormányt", azaz meg kell vonni tőle az EU-s támogatások elosztásának jogát. A rádió honlapján "Ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot" címmel jelent meg az interjú, annak ellenére, hogy Barley nem így fogalmazott. A rádió elnézést kért, és átírta a címet. Addigra azonban a kormánypárti magyar sajtó tele volt Barleyról és Sorosról készült, ijesztőre retusált fotókkal, több kormánypárti politikus is háborgott, Kovács Zoltán kormányszóvivőnek pedig a nácik sztálingrádi ostroma jutott eszébe a nyilatkozatról.

Ismeri a magyar kormány politikusainak és sajtójának kommentárjait, amivel a Deutschlandfunk-nak adott interjúját illették?

Persze, teljesen képben vagyok. Sok screenshotot és idézetet kaptam Magyarországról is, de máshonnan is.

Számított ilyen éles reakciókra, amikor az interjút adta?

A Fidesz megpróbálja minden lehetséges módon lejáratni a kritikusait, és a sajtó nagy része a párt kezében van. Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét. Erről beszéltem az interjúban, és fogok is még beszélni róla. Az interjú címe viszont nem következett abból, amit mondtam, és a Deutschlandfunk ezért nyilvánosan bocsánatot is kért.

Éppen most ünnepeltük a német egység 30. évfordulóját, és nagy tisztelettel adózunk a magyar népnek, hogy a vasfüggöny lebontásával hozzájárult országunk újraegyesítéséhez. A kritikám az ország vezetőjének szólt, konkrétan Orbán Viktornak, és különösen annak, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit az EU-s támogatásokkal művel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.