2020. november 11., szerda

A 168 ÓRA NOVEMBER 11-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.11.10.


Koncz Zsuzsa a magyar rock nagyasszonya. Ő adta ki a legtöbb lemezt, a külföldi korongokkal együtt több mint százat. Övé a legnagyobb közönség, az ő sikere a legstabilabb, évtizedek óta töretlen. Kiadója szerint tudható, hogy minden új albuma gyémántlemez. Vonzereje éppúgy megtölti a 12 ezres befogadóképességű fővárosi sportarénát, mint egy tetszőleges magyar színház nézőterét határon innen és határon túl. Az énekesnő, aki a héten veszi át a Budapest díszpolgára címmel járó érmet, új lemezéről először a 168 Órának nyilatkozott.


Már nem a matekdoga a legrémisztőbb az iskolában

Péntekről hétfőre nagyot fordult a kormány hozzáállása az iskolabezárások szükségességéről. A főváros saját hatáskörben tesztelési kampányba kezdett, 100 ezer tesztből 30 ezret a budapesti pedagógusok számára fenntartva. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a hét végén még szakmaiatlannak nevezte a gyorstesztek alkalmazását, hétfőn már Orbán Viktor jelentette be ugyanezt országos szinten.

Megfordult a világ

Joe Biden demokrata párti jelölt legyőzte a hivatalban lévő republikánus elnököt, Donald Trumpot. Ezzel az Egyesült Államokban megtört a jobboldali populista hullám, amelyet belföldön a demokratikus intézmények letörésére tett próbálkozások sora és az éles bevándorlásellenesség, nemzetközi síkon pedig a külvilágtól való elzárkózás, illetve egyes vonatkozásokban az erősen konfrontációs jellegű politika jellemzett.

Franciaország: a gyűlölet hullámai

Franciaország az elmúlt hetekben a terror újabb hullámával szembesült, és a támadások barbársága – különösen Samuel Paty történelemtanár lefejezése – hallatlanul próbára tette az egyébként is koronavírusos, kijárási tilalmas, borús időket élő, újra karaténba kényszerülő társadalmat. Eközben Franciaország a Mohamed-karikatúrákat illetően diplomáciai csetepatéba is keveredett, elsősorban Recep Tayyip Erdogan Törökországával.

Kedvezményes bérlakásból indult a merénylő

Rettegés és döbbenet járta át Ausztriát, ahogy lecsapott rá a terror. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi látványa valahogy nem illett a romantikus, macskaköves tereken kávézgató bécsiek világképébe. A négy halálos áldozatot követelő támadás ismét felhívta a világ figyelmét a terrorelhárítás hiányosságaira és a merényletek megelőzésére tett kísérletek kudarcosságára.

Se munka, se tanulás

Egész Európában különleges kihívásokkal néznek szembe azok a fiatalok, akik az iskolából kikerülve munkába akarnak állni. Nem meglepő tehát, hogy viszonylag alacsony a foglalkoztatottsági arányuk, s a huszonévesek körében magas a munkanélküliség. Még ennél is rosszabb, hogy nagyon sokan nem dolgoznak, de nem is tanulnak. A foglalkoztatási szakirodalom NEET-fiataloknak nevezi őket. E problémával Magyarországon is küzdenek. Ezért a kormány a napokban 12 milliárd forintos támogatási keretet hozott létre a 25 év alattiak, illetve az alacsony iskolai végzettségű fiatalok foglalkoztatásának támogatására.

Óvatosabban vásárolunk

Budapesten egyre nagyobb számban találkozhatunk a kirakatokban „Eladó”, „Kiadó” vagy „Bérelhető” feliratú táblákkal. A kistelepüléseken a helyzet még rosszabb. Ha egy bolt tulajdonosa azzal szembesül, hogy a rendszeres árbevétel már nem fedezi a kiadásokat, végleg lehúzza a rolót. A bérbeadásról – az esetek többségében – az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint még csak nem is álmodoznak. Ez a tendencia Európa-szerte fellelhető.

Kulturális forradalom Pápán – kultúra nélkül

Piaci bérek lehetnek a kulturális szférában is – ez volt az indok, mikor elvették a közművelődési dolgozók státuszát. A kedvezmények eltűntek, a szakemberek a felmondáson gondolkodnak.

Független színházak védőháló nélkül

A Belvárosi Színházban eredetileg október 26-án mutatták volna be a Nyakunkon a revizor című előadást, amelyet Pass Andrea írt és rendezett. A járvány miatt azonban a premier csúszott, november közepére került át. Csakhogy a nemrég bevezetett újabb korlátozó intézkedések miatt ismét elmarad a bemutató. Sőt, a teátrum is bezár meghatározatlan időre. Azt is megkérdeztük a rendezőtől: mi lesz így a független színházakkal?

Egy kihunyt ellenpont

Mindig nehéz szívvel veszi elő az ember egy szerző műveit, ha nekrológhoz van rájuk szükség. Még nehezebb, ha ennek a nekrológnak még nem lenne itt az ideje. Szőcs Géza költő november 5-én, 67 évesen hunyt el koronavírus-fertőzésben.

Nagy képernyős Jedik helyett kis képernyős fejvadászok

A Star Wars ma már nagyobb biztonságban érzi magát a tévében, mint a moziban. A Disney szemmel láthatóan nem tudja, hogyan kezelje az univerzumot a filmjeiben, a sorozataiban viszont sokkal magabiztosabban, érettebb koncepciókkal nyúl hozzá. Ebben rejlene a franchise jövője?

Az agyonüthetetlen kisember

Chaplin holtában is eleven. Nemcsak a filmjei élnek, de közismert csavargófigurája újra és újra megelevenedik a színpadon is. Alakja megmarad, amíg szegénység lesz a földön. Most Nagy Sándor bújik a legendává lett topis gúnyába a Játékszínben, ahol tomboló a siker, melyhez Chaplin örökösei is gratuláltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.