2020. november 13., péntek

JÁTSZIK A KORMÁNY AZ ORVOSOKKAL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.11.13.


Miközben a kancelláriaminiszter tárgyalásokat ígért, a kamarának küldött újabb levélben elodázná az egyeztetéseket a kormány – tudta meg lapunk.


A kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek – erről beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte az egészségügyiek jogállásáról szóló törvény lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy az összes vitás kérdést rendeletben szabályozza, ezek kidolgozása során pedig a MOK, és más érdekképviseletek véleményére hagyatkoznak majd. Mint mondta, megengedőek lesznek a másodállások ügyében, a többletmunka-vállalás lehetősége automatikus lesz az orvosok számára, „de a betegek és kórházak is joggal várják el, hogy a napi munkaidejét az állami intézményben töltse el az orvos”. 

Emlékeztetőül: az orvosok béremelését megalapozó új szolgálati törvényben olyan részek is szerepeltek, amelyekről a kormány nem egyeztetett, és jókora felháborodást váltott ki az ágazatban. Ezek közé tartozott például az, hogy másodállást csak külön engedéllyel vállalhatnának egészségügyi dolgozók, és békeidőben is átvezényelhetők lényegében bárhová, ahol szükség van rájuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.