2020. november 5., csütörtök

MI AZ, AMIÉRT MÉG KIMEHETÜNK ÉJJEL AZ UTCÁRA, ÉS MI AZ, AMIÉRT TILOS?

HVG
Szerző: hvg.hu
2020.11.05.


Egy fél ország találgatja, hogy pontosan mit is korlátoznak a szerdától érvényben lévő járványügyi intézkedések, és mi az, amit ezután is zavartalanul megtehetünk. Kisokosunkban megpróbálunk minden fontos kérdést tisztázni.


Szerdán lépett hatályba az az új kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokról szól. Ez elsősorban a szórakozóhelyek bezárásáról és az éjszakai kijárási tilalomról rendelkezik, de hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd ez, azt érdemes tisztázni. Cikkünkben ezért a legkézenfekvőbb kérdésekre próbálunk választ adni.

Az új rendelet szerint éjfél és hajnali 5 között otthon kellene maradnom, pedig én gyakran éppen ilyenkor indulok dolgozni. Szükségem van valamiféle igazolásra?

A járványügyi intézkedéseket összefoglaló, kedden éjjel megjelent rendelet csak annyit ír elő, hogy munkavégzés céljából vagy munkába/munkából menet lehet az utcán tartózkodni, azt nem, hogy ezt milyen módon kell igazolni. Mivel külön eljárásrend nincs erre, a Prohuman munkaerő-kölcsönző értelmezése szerint nincs szükség arra, hogy a munkaadó külön igazolást, írott dokumentumot biztosítson a dolgozója számára. Esetleg a rendőr megkérdezheti, hova megy, de olyan, letölthető és előre kitöltendő nyomtatványt, amelyet például az olasz hatóságok kértek, idehaza nem kérnek senkitől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.