2020. november 23., hétfő

MIÉRT KELL ORBÁNNAK EGY RENDŐR-BELÜGYMINISZTER?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.23.


Sok mindent elárul egy miniszterelnökről, ha a lényegében vett jobbkeze a belügyminiszter. Ráadásul egy olyan belügyminiszter, aki korábban rendőr volt, és úgy tartják róla, hogy ma is az. A rendszerváltás egyik terméke volt, hogy túllépve a pártállami berendezkedésen, civil ember kezébe adjuk a belügy – és az önkormányzati rendszer – irányítását, így is leszámolva a sötét múlttal, a diktatúrával. Boross Péter, Kuncze Gábor, vagy éppen Lamperth Mónika sem kötődött semmilyen módon, tehát lelkileg sem a rendőrséghez, szemben az Orbán által kiválasztott Pintér Sándorral, aki egész testében és lelkében rendőr volt és az is maradt.


Orbánnak tehát valamiért nagyon fontos, hogy az ORFK egykori vezetője mellette legyen, és az önmagában nem tűnik elégséges magyarázatnak, hogy Pintér mindent, vagy, ahogy mostanában szokták mondani, mindent is tud a miniszterelnökről. Simicska is mindent tudott, mégis leszámolt vele Orbán, az ilyesmi tehát nem jelent számára akadályt, megvannak a technikái, sőt, immár a praxisa is. Szóval ennél több kell a ragaszkodáshoz; valami olyan erő birtoklása, amely még Orbán számára is imponáló és parancsoló. Azt mondják egyébként Pintérről, hogy őt még az ellenzék is tiszteli, tart is tőle; bizonyára az előbb említett tudása nem csak Orbánig terjed. Ráadásul egy rendőrminiszter, aki sokat tud, ugyanakkor nem korrupt, azaz nem engedi meg magának, hogy fogást találjanak rajta, nyilván aranyat ér.

Ezzel együtt nyugodtan nevezhetjük furcsának, hogy egy ilyen rendőr legyen jobbkéz, és egy ilyen válságos helyzetben nála összpontosuljon a hatalom egy része. (Már, amit Orbán megenged. Pintér ebből a szempontból is hálás választás; szemben Simicskával, nem törekszik többre, mint ami jut neki. Fegyelmezett egyenruhásként, végrehajt és, ami még fontosabb: végrehajtat.) Ezzel együtt: most járvány van, és gazdasági krízis, gondolhatnánk, hogy a miniszterelnök legfőbb támasza ilyenkor az egészségügyi, és a gazdasági miniszter. Kásler Miklós és Varga Mihály azonban mellékszereplők maradtak, az előbbi a nevetségességig kiszorítva, az utóbbi legalább az arcát valamelyest megőrizve. Orbán hivatalos helyetteséből éjszakai besurranót kreált (Semjén), ő gyakorlatilag nem is létezik, mint ahogy a kormány többi tagja is alig-alig. Illetve nem: Szijjártó, külügy- és kereskedelmi miniszterként az égben járó üzletkötő – jelentsen ez a Covid idején bármit –, Novák Katalin a családcentrikus kormány fenntartójává és helytartójává avanzsált – ki tudja, milyen érdemek alapján –, Varga Judit pedig Kovács Zoltán női hangjaként szolgál. A többi miniszter neve hirtelenjében nem is jut eszembe. Lehet, hogy Orbánnak sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.