2020. november 11., szerda

SZŰK KÖRŰ A GAZDASÁGVÉDELMI TÁMOGATÁS, ÉS AZ SEM JÁR AUTOMATIKUSAN

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2020.11.11.


Csak a vállalkozások egy bizonyos körére térnek ki a kormány legújabb gazdaságvédelmi intézkedései, ráadásul csak novemberre járnak.


A tavaszinál kevésbé határolja be a gazdaság és a legtöbb vállalkozás működését a koronavírus gyors terjedése miatt kedden késő éjjel megjelent kormányrendelet, hiszen például este 7 óráig nyugodtan el lehet menni fodrászhoz vagy bármilyen boltba vásárolni. Tavasszal ez nem így volt: a ruhabolti vagy cipőbolti vásárlás, vagy egy szépészeti kezelés nem számított alapos indoknak a lakhely elhagyására. A szolgáltató szektorban ugyanakkor most is számos területet – az éttermeket, fitnesz-termeket, uszodákat, mozikat, színházakat, rendezvényeket – ugyanúgy érintenek a korlátozások. 

A vendéglőkben csak elvitelre lehet főzni, a sport-létesítményekben csak versenysportolókat lehet fogadni, a mozikat, a szórakozóhelyeket pedig be kell zárni, rendezvényeket nem lehet szervezni. Az este 8 óra utáni kijárási tilalom minden bizonnyal jócskán visszaveti majd a taxisok forgalmát is, a szállodák pedig csak üzleti vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Ennek ellenére a veszélyhelyzet ideje alatti gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló, a Magyar Közlönyben szintén kedden éjjel megjelent kormányrendelet a tavaszinál jóval szűkebb csoport számára és jóval kevesebb támogatást tartalmaz. 

Nem lesz például tevékenységtől függetlenül minden vállalkozás számára elérhető Kurzarbeit, azaz részmunkaidős bérkiegészítés, hiába kérik a munkaadói és munkavállalói szervezetek hónapok óta a tavasszal elindított és nyár végén megszűntetett program folytatását. Igaz, bizonyos cégek 50 százalékos bértámogatást igényelhetnek a dolgozók után, de ennek feltétele, hogy a béreket rendesen kifizessék, a dolgozókat ne bocsássák el, a támogatás pedig utólag jön. Vagyis részmunkaidős foglalkoztatásról jelen esetben nincs szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.