2020. december 18., péntek

90 NYILVÁNOS VÉCÉ JUT KÉTMILLIÓ BUDAPESTIRE

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2020.12.18.


Összesen 90 nyilvános wc működik Budapesten, ennyin kell osztoznia minden, a városban járó-kelő budapestinek, a vidékről ideutazóknak, a hajléktalanoknak és a turistáknak. A Város Mindenkié csoport adatigényléssel kikérte a kerületektől és a legtöbb nyilvános wc-t üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művektől, hogy hol is vannak ilyenek a városban, aztán pedig végig is látogatták az összes nyilvános wc-t, és siralmas állapotokat találtak.

Sok a romos, lezárt wc, az éppen “felújítás alatt” álló helyiség, azonban nehéz megmondani, hogy már évek óta ott csüng a tábla, vagy valóban dolgoznak a wc újításán. A működő 90 wc jelentős része nem ingyenes és nem akadálymentes, a legtöbb 250 forintba kerül.

Mindez azért is problémás, mert például a budapesti hajléktalan embereknek ez sok pénz, ők pedig nem tudják máshol intézni a dolgukat. Ha pedig nem egy ilyen köz wc-t használnak, akkor köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt megbüntetik őket. Az AVM adatai szerint az ilyen szabálysértési bírságok 75 százalékát hajléktalan emberek kapják, pedig sok esetben egyszerűen nincs más választásuk, ha rájuk jön a szükség.

A hajléktalan aktivistákból és szövetségeseikből álló csoport közleménye szerint a közvécék hiánya a probléma jogi szabályozásának hiányosságaira vezethető vissza. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény nem tér ki a közillemhelyek létesítésének kérdésére, és bár a 253/1997. kormányrendelet alapján mindenütt, ahol a legalább 10 fő huzamosan tartózkodik, kötelező lenne nyilvános wc-t üzemeltetni, az illetékesek sokszor figyelmen kívül hagyják e jogszabályt, ezt ugyanis nem szankcionálja senki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.