2020. december 9., szerda

A COVID-VAKCINA TÖRTÉNETE MEGMUTATJA, HOL RONTJA EL MAGYARORSZÁG A DOLGAIT

G7.HU
Szerzők: TORONTÁLI ZOLTÁN, KASNYIK MÁRTON
2020.12.09.


Kedd reggel egy 90 éves angol nő Coventryben megkapta a koronavírus elleni oltást. Az Egyesült Királyságban elkezdték tömegesen beoltani az időseket és az egészségügyi dolgozókat a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű vakcinájával, és hamarosan jöhet a többi oltóanyag is.

Ezzel a nyugati világban elkezdődött a járvány elleni küzdelem új szakasza. A vakcinából, amely egy teljesen új molekuláris biológiai eljáráson alapul, a tervek szerint 2021-ben 1,3 milliárd ampullával fognak gyártani, és mivel az ára várhatóan 20 dollár körül lesz, ez potenciálisan 26 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon 7700 milliárd forint) bevételt hozhat.

Mit tudna, vagy tudott volna ehhez hozzátenni Magyarország?

Olyan vállalatunk, mint a Pfizer, egy darabig biztosan nem lesz. A kék pirulákról ismert vállalatóriás a globális gyógyszerpiac egyik legnagyobb cége, és szakmai, illetve logisztikai gyakorlata, az amerikai és angol piacokra való évtizedes beágyazottsága sokat segített az elsőség megszerzésében. A tudományos munka érdemi előkészítő részét azonban ezúttal a sokkal kisebb, mainzi székhelyű BioNTech-nél végezték el.

Nehéz lenne elképzelni, hogy egy magyar cég olyan üzleti sikert érjen el, mint most a BioNTech, tehát hogy van egy olyan magas technológiát felvonultató megoldása, amelyre lecsap a Pfizer és világsikerre viszi. Pedig ez valójában egyáltalán nem lenne lehetetlen.

Ehelyett azonban a magyar gazdaságpolitika egy olyan dologra büszke, ami nem biztos, hogy indokolná ezt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.