2020. december 4., péntek

A MÁSODIK HULLÁMBAN NEM A KORONAVÍRUS TAVASZI VARIÁNSA TERJED, TÖBB MUTÁCIÓ IS JELEN VAN

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.12.04.


- Pécsi, debreceni, szegedi és budapesti kutatók a koronavírus tavaszi és őszi járványhullámban azonosított különböző változatait vizsgálták.

- Kicsi az esély arra, hogy február előtt az új koronavírus nagy számban jelen lett volna Magyarországon.

- Magyarországra a vírus olasz változata került be.

- A nyár közepén kezdődő második hullám nem az első folytatása, hanem a vírus új variációi terjedtek el a tavaszinál jóval nagyobb mértékben.

- A vírus folyamatosan mutálódik, de Magyarországon nem terjedt el olyan változat, ami kikapcsolná az immunrendszert vagy veszélyeztetné az oltás eredményességét.

Elkészült az első nagy léptékű hazai vírusgenomikai járványügyi, tudományos elemzés a 2020-as járványhullámokról. A SARS-CoV-2 fertőzés hazai második hulláma független a tavaszi járványterjedéstől, a jelenlegi járványügyi helyzet nem a tavaszi időszakban kialakult, és lappangva terjedő fertőzési láncok folytatása, hanem a nyár közepén történt újbóli behurcolások eredménye - állapították meg pécsi, debreceni, szegedi és budapesti kutatók. Elemzésük szerint a Magyarországon jelenleg terjedő fertőzési láncokat kialakító vírusváltozatok alapvetően megegyeznek az Európában terjedő vírusvariánsokkal.

A kutatók elsősorban a fertőzés terjedési láncolatát, és a vírus természetszerű változásait, mutációit akarták nyomon követni. Ehhez úgynevezett vírusgenomikai vizsgálatokat végeztek, amelyekkel a kórokozó örökítőanyagát (genomját) és annak változásait elemezték.

Terjedése során a koronavírus már rövid távon is mutációkat halmoz fel. A genom módosulásának üteme nagyjából kéthetente 1 mutáció, amelyek a fertőzöttek szervezetéből kimutatott kórokozók genetikai vizsgálatával nyomon követhetők - olvasható a kutatás összefoglalójában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.