2020. december 18., péntek

AMI AZ ÖNKORMÁNYZATOKKAL TÖRTÉNIK, AZ ’50-ES ÉVEKRE EMLÉKEZTET - SCHWARTZ BÉLA: TÚLÉLÉSRE ÁTKAPCSOLVA

JELEN
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2020.12.18.


HA TOVÁBBI PÉNZEKET VONNA EL A KORMÁNY AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL, AZ MÁR A MINDENNAPI MŰKÖDÉST VESZÉLYEZTETNÉ – MONDJA SCHWARTZ BÉLA, AJKA SZOCIALISTA POLGÁRMESTERE. A POLGÁRMESTER SZERINT ENNYIRE KISZOLGÁLTATOTT HELYZETBEN A RENDSZERVÁLTOZÁS ÓTA NEM VOLTAK AZ ÖNKORMÁNYZATOK. EZT IS CSAK HALKAN MONDJA, MERT TUDJA, AKI KIABÁL, MEGTORLÁSRA SZÁMÍTHAT. MONDJUK, NEM KAP UNIÓS TÁMOGATÁST.

Tavasszal azt mondta, idén legalább egymilliárd forint fog kiesni a város tízmilliárd forintos költségvetéséből. Hogy áll most Ajka? Mennyire lett nehéz az év?

Ajkán a gazdasági válság már tavaly elkezdődött. A város ipara régebben a szénbányászatra és a nehéziparra épült, amiből mára szinte semmi nem maradt, s a szerepüket az autóipar vette át. Az ágazat már tavaly is nehezebb évet zárt, mint korábban. Számszerűen ez azt jelenti, hogy az Ajkán működő autóipari vállalkozások nagyjából 20 százalékkal kevesebb árbevételt termeltek, mint 2018-ban. Ez amiatt is fontos, mert idén az iparűzési adót a 2019-es bevételek alapján fizették meg a cégek. Több mint egymilliárd forinttal kevesebb folyt be így tőlük, ami Ajka költségvetésének tíz százalékos bevételkiesést jelentett. Erre jönnek az idei év egyéb plusz kiadásai és elvonásai, amelyekkel nagyjából 1,5 milliárd forint mínusznál tartunk.

Miből adódnak a további kiesések?

Vannak cégek, amelyek az építményadót sem tudják kifizetni. A parkolási bevételekből, az ingyenes parkolás miatt, 60 millió forint esett ki, a gépjárműadó átcsoportosításából pedig több mint százmillió. Utóbbinak előbb csak 50 százalékát központosította a kormány, mostanra már az egészet. És jött egy újabb csapás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.