2020. december 17., csütörtök

FUKUYAMA SZÁMÁRA IS NEGATÍV PÉLDA ORBÁN

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.12.17.


A demokrácia a búcsúzó évben némiképp pozíciót vesztett a tekintélyuralmi kormányokkal szemben, de van remény, hogy megfordulnak a dolgok – véli a világhírű politológus, Francis Fukuyama. A The Wall Street Journalban megjelent, csak előfizetők által olvasható cikkében rámutat, hogy az elmúlt tíz évben az autokrácia feljött, a jogállam megrendült, és ez olyan visszaesést robbanthat ki, mint amilyen a nagy világgazdasági válság volt. A legalattomosabb fenyegetés a bejáratott demokráciákon belül tapasztalható. Ilyen Orbán Viktor.


Fukuyama szerint Kína és Oroszország megerősítette geopolitikai befolyását, és agresszívan támogatja a demokráciaellenes erőket a nemzetközi porondon. Peking pozíciói nagyot javultak a járvány folytán, Moszkva pedig továbbra is a demokráciák destabilizálásán fáradozik, és erősen támogatja a belorusz diktátort.

A legalattomosabb fenyegetés azonban a bejáratott demokráciákon belül tapasztalható, mivel törvényesen megválasztott kormányok igyekeznek aláásni az alkotmányos rendet. A Covid-19 tökéletes lehetőséget nyújtott számukra, hogy kiterjesszék uralmukat, mint például Orbán felhatalmazása. Egy sor országban azonban fellázadtak az önkény ellen, így Ukrajnában, Örményországban és Fehéroroszországban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.