2020. december 18., péntek

KARSAI GYÖRGY: „CSAK ÍGY LEHET MORÁLISAN LÉTEZNI”

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2020.12.18.


...Az SZFE oktatója szerint a fenntartó az elmúlt időszakban folyamatosan félrevezette őket, hazudtak nekik és semmilyen beleszólást nem adtak az új kuratórium felállításába. A Republikon eseményén felmerült a kérdés, hogy honnan eredt az a bátorság és miből táplálkozott az az erő és kitartás, ami azt mondatta az egyetem közösségével, hogy ki kell állniuk és meg kell védeniük az egyetemüket. Karsai szerint a válasz abban keresendő, hogy az SZFE-n oktatók és hallgatók értékteremtő közösséget alkotnak, ahol nagyfokú bizalomra épülnek a kapcsolatok, illetve az SZFE összetartó közösségét sokkal nehezebb szétverni, mint más egyetemek lazább csoportokra osztott köreit.

Az pedig az SZFE oktatója szerint nem kérdés, hogy az új vezetés rombolni jött működtetés helyett. „Azt hiszem ilyen a világon nincsen, hogy létezik egy kuratórium, ami arra hivatott, hogy működtesse az intézményt, de mást se csinál hónapok óta, csak ellehetetleníti a képzést és ürügyeket keres arra, hogy érvénytelenítse a félévet” – fogalmazott Karsai. Hozzátéve, hogy egyelőre a törvényi keretek ezt nem teszik lehetővé, de egy éjszaka során persze ez is megváltozhat.

„De miért akarják elpusztítani az SZFE-t? Egy olyan intézményt, ami az országimázst pozitívan befolyásolja?” – tette fel a kérdést Karsai, aki szerint borzasztóan demagóg szövegek azok, amelyekkel a kuratórium érvel, miszerint nyitottabb intézmény szeretnének, illetve színesíteni a palettát.

„Hát csinálják meg a saját egyetemüket, ha ez nem tetszik. Miért kell ehhez elfoglalni a Vas utcát?”

- folytatta hozzátéve, hogy elég megnézni micsoda katasztrófa lett abból, amikor Vidnyánszky Attila a Kaposvári Egyetemhez került.

A jövő évi kilátásokkal kapcsolatban Karsai emlékeztetett arra, hogy az SZFE hallgatói blokádjának csak a járványhelyzet vethetett véget.

„A szabadságunkat meg kell védenünk, ez nem választás kérdése. Csak így lehet morálisan létezni, ha ebből engedünk, akkor önmagunkat számoljuk fel”

- zárta gondolatait a színművészeti tanára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.