2020. december 9., szerda

ORBÁN IDŐT NYERHET, DE AZ IRÁNY MARAD, AZ ENGEDMÉNYEK AZONBAN AGGÁLYOSAK - KÉT ÉVVEL ELTOLÓDHAT A JOGÁLLAMISÁG KÖVETELMÉNYÉNEK ALKALMAZÁSA, ÉS HA A JOGÁLLAMISÁGOT LESZŰKÍTIK A V2 IGÉNYE SZERINT, EURÓPA MEGHASONLIK MAGÁVAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.09.


Nem ismertek még teljes egészében a német uniós elnökség kompromisszumos javaslatai, amelyeket hajlandónak látszik elfogadni Orbán és a lengyelek is, hogy visszavonják a költségvetés és a járványügyi mentőcsomat vétóját. Ami eddig kiderült, az sem teljesen világos, és még sokat változhat a brüsszeli csúcson. Ami a legidegesítőbb lehet a magyaroknak, hogy Orbán nem nyer ugyan semmit, csak időt, mégis győzelemként adhatja el a vétót és annak feladását. Mivel a jogállamiság és a költségvetés összekapcsolása megmarad, valójában az irány nem változik, ebből a szempontból Orbán nem ér el semmit. Kivéve, ha a jogállamiságot csak a pénzfelhasználásra szűkítik.

Orbán azzal nyer időt, hogy bár a jogállamisághoz kötött költségvetés mechanizmusa marad és azt megszavazzák, Orbán és a lengyelek megtámadhatják a törvényt az EU bíróságán, s a kompromisszum egyik része az, hogy addig a végrehajtást befagyaztják. Teljesen nyilvánvaló, hogy az EU bírósága elutasítja majd a magyar-lengyel keresetet, mert a jogállamiság követelménye az alapszerződésből fakad, és akár a tagságot is köthetnék annak betartásához, nemhogy az anyagi támogatást. De ítélet legalább két évig nem várható, és addig nem tudják Orbánt és lengyel fasisztáit szankcionálni a jogállamiság felszámolása miatt, ezért 2022-ig akadálytalanul megkapják az uniós pénzeket.

Ezért e tekintetben annyi történik, hogy a mentőcsomag és az uniós költségvetés érdekében a németek megint egérutat adnak Orbánnak, hogy a következő magyarországi választásig ne derüljön ki, hogy korrupcióra épülő kleptokráciája pillanatok alatt omlana össze a liberális demokratikus EU pénze nélkül, és hogy Magyarország egy olyan bolt kirakata, amiben nincs áru. Egy gazdasági, politikai és erkölcsi csődtömeg, amelyben az emberi jogokat lábbal tapossák és a jogállamiságot szisztematikusan felszámolták. A haladék tehát arra vonatkozik, hogy Orbán fasiszta diktatúrája az EU támogatásával működhet a következő két évben, és a hazugság rendszere nem omlik látványosan össze, mert az EU pénzét megkapja. A gazdasági csőd már így is látszik, mert hatalmas hitelfelvételekre kényszerült a “szabadságharcos”, amivel belépett egy lefele vezető spirálba.

Ez önmagában is felháborító, de nyilván erre utalt Merkel, hogy mindenkinek engedni kell egy kicsit, mert ezeknek a fasisztáknak a vétója súlyos gazdasági károkat okozna az EU tagállamainak. Orbán most levegőhöz jut, egérutat nyer, és a szokásos módon abban sumákolhat, hogy majd két év múlva is lesz valami. Miközben mindezt a magyarok feje fölött intézi, mintha mindez kizárólag az ő magánügye lenne. Ő dönt egy uniós költségvetés vétójáról, visszavonásáról, az EU már ebből is láthatná, hogy Magyarország nemhogy a szuverenitását védi, hanem Magyarországnak semmiféle szuverenitása nincs. Itt egyetlen ember van a tolvaj családjával és a maffiájával, és Magyarország nevében intézi a saját aljas és piszkos ügyeit, hogy korlátlan hatalma lehessen, mindenki szabadságát korlátozhassa, az embereket félrevezethesse és kifoszthassa. Orbán olyan, mintha egy megszálló hatalom foglalta volna el Magyarországot.

A két éves haladéknál is aggályosabbak azonban azok az engedmények, amelyekről a sajtóban lehet olvasni, mint a vétó visszavonásának esetleges feltételeiről. Az állítólagos egyezség szerint ugyanis külön kézikönyv határozná meg azt, hogy milyen jogállami követelményeknek kell megfelelni, mintha ezek nem lennének egyértelműek a különböző nemzetközi egyezmények és rendeletek alapján. Az előzetes információk alapján azonban ezek tekintetében is tennének az Orbánnak és a lengyeleknek fontos engedményeket, és ez az, ami aggályos. Mert ha kiherélik a jogállamiságot, és az EU kézikönyvébe belefér egy olyan mocskos diktatúra, mint Orbán Viktor fasiszta rendszere, akkor az új jogállamisági mechanizmus nem korlátozást, hanem felhatalmazást jelent a jogállam felszámolására, s akár igazolást is jelenthet, hogy Orbán fasiszta rendszere és a lengyel okádék keresztényfasiszta rendszer jogállam...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.