2020. december 9., szerda

SZOLIDARITÁSI JÁRVÁNYADÓT FIZETTETNE A MILLIÁRDOSOKKAL A PÁRBESZÉD

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.12.09.


A Párbeszéd szerint itt az ideje, hogy a szupergazdagok kivegyék a részüket a járvány hatásainak enyhítéséből, ezért szolidaritási járványadó bevezetéséről tett javaslatot. Ez beleilleszkedik abba a társadalmi igazságosságról szóló elképzelésbe, mely szerint akinek sok van, az nagyobb arányban is kell, hogy kivegye a részét a közteherviselésből – közölte Erőss Gábor, Józsefváros párbeszédes alpolgármestere Tordai Bence frakcióvezető-helyettesével tartott közös sajtótájékoztatóján ma délelőtt.

Erőss szerint a járványkezelő adó bevezetése azért szükséges, hogy „ha már a kormány nem akar – mert a luxusjachtokról nem látszik az emberek nyomora -, akkor legalább az önkormányzatok segíthessenek”. A szolidaritási járványadó az óriásvagyonokra kivetett egyszeri közteher lenne, ami alapot képez arra, hogy a munkájukat vesztett embereket, a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családokat, vállalkozásokat, önkormányzatokat és az egészségügyet megsegítsék.

Tordai Bence a javaslat részleteit ismertetve elmondta: a sávos, progresszív adó három, hét és tíz százalékos kulcsokkal terhelné az óriásvagyonokat, amelyek összesen több mint tízezer milliárd forintot tesznek ki. A sávhatárok félmilliárd, tízmilliárd és húszmilliárd forint (tehát akinek pl. húszmilliárd forint fölötti vagyona van, a húszmilliárd forint fölötti rész tizedét be kellene szolgáltatnia).

„Ha megnézzük az 50 leggazdagabb magyar listáját, egyre több ismerős név van rajta, egyre több olyan ember, aki az Orbán-rendszer közbeszerzéseiből vagy vissza nem térítendő támogatásaiból halmozta fel a milliárdjait. Amikor küzdünk a társadalmi igazságtalanság és a korrupció ellen, akkor ezt a kettőt egyszerre tudjuk megtenni egy ilyen szolidaritási adó bevezetésével

– mondta Tordai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.