2020. május 27., szerda

GYURGYÁK JÁNOS: A MAGYARSÁG CSELEKVÉSÉNEK 11 LEHETSÉGES ÚTJA TRIANON UTÁN 100 ÉVVEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GYURGYÁK JÁNOS
2020.05.21.


Az „Édes Erdély, itt vagyunk”-verziótól a „kifelé hallgatni, befelé tenni” megoldásig összegzi a magyarság előtt álló választási lehetőségeket Trianon 100. évfordulóján Gyurgyák János. A történész-könyvkiadó szerint a „Mit tegyünk?” kérdésre eddig szinte csak rossz válaszok születtek, ezért legújabb esszéjében nemcsak sorra veszi, de értékeli is a megoldási-feldolgozási utakat. A szerző következtetése szerint „a teljes politikai-lelki kiegyezés” lehetséges, de ahhoz számos feltételt a szomszédos országoknak is teljesíteni kell.

Az Osiris Kiadó háromkötetes Trianon-antológiát jelentet meg a békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. A Petőfi Irodalmi Múzeum társkiadásában napvilágot látó munka irodalmi jellegű, azaz verseket, novellákat, regényrészleteket és értekező prózát vegyesen tartalmaz Kosztolányitól Máraiig, Kós Károlytól Peéry Rezsőig, Szabó Lőrinctől Illyés Gyuláig, Krúdytól Csoóri Sándorig. Az összeállítást Gyurgyák János Trianon-dilemmáink című tanulmánya zárja, melynek „Mit tegyünk?” című zárófejezetét a szerző a Válasz Online rendelkezésére bocsátotta.

A jövőről szóló dilemma előtt Gyurgyák választ keres a „Miért történhetett ez meg?”, a „Miért nem lett volna szabad megtörténnie?” és a „Menni vagy maradni?” kérdésekre is. Gyurgyák múltról szóló kulcskövetkeztetése, hogy „a 20. században a nemzetté válás folyamata mindent, még a megdönthetetlennek gondolt monarchiákat, majd a század végén a szocializmust is elsöpörte az útjából”, ezért „az Osztrák–Magyar Monarchia menthetetlen volt, s ez szükségszerűen maga után vonta a történelmi Magyarország végzetét”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.