2020. május 27., szerda

EZT KAPJÁK JÖVŐRE A NYUGDÍJASOK - A KORMÁNY AZ EMLÉKEZET RÖVIDSÉGÉRE JÁTSZIK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.27.



Az idén alighanem semmit, de a beterjesztett költségvetés szerint jövőre szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Kiszámoltuk, mi mennyi lesz. A juttatások alakulásában alighanem szerepet játszhat az is, hogy 2022-ben választás jön.

Idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték. Sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, de most úgy tűnik, 2020-ban egyetlen fillér plusz sem jár a nyugdíjasoknak. Elmarad a nyugdíjprémium és az áremelkedés kompenzációja is. Annak ellenére, hogy jócskán megdrágultak az élelmiszerek. A kormány alighanem bízik abban, hogy az idei évet jövőre sikerül a nyugdíjasokkal feledtetni, és úgy ráfordulni a választási esztendőre (amelynek elején még az sem zárható ki, hogy a kabinet felültervezi az inflációt, miközben már félhavi plusz juttatás érkezik az idősekhez februárban).

A tegnap benyújtott költségvetés és a pénzügyminiszter tájékoztatása alapján 2021-ben szép pénzt kaphatnak az idősebbek. Varga Mihály elmondta: a nyugellátásokra fordítható források jövőre 327 milliárd forinttal, 3907 milliárd forintra emelkednek. Emellett több mint 77 milliárd forint jut a 13. havi nyugdíj első ütemének, valamint 53 milliárd forint a nyugdíjprémium kifizetésére.


Ha a tételeket (infláció miatt emelés, 53. heti kifizetés és a nyugdíjprémium) összesítve nézzük, valahogy nem jön ki a matek, de ez a titkolózásra alapuló – évek óta nem hozzák nyilvánosságra a részletes nyugdíjszámokat – kormányzás mellett nem túl meglepő. A pénzügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok. Tíz százalék különbség azért nem kevés!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.