2020. július 30., csütörtök

FRISS NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2020.07.30.


MaNcs 32. évf. 31. sz. (2020. 07. 30.)

Így nyírták ki az Indexet
Jöttek lassan, de biztosan

Az Index portált évek óta szorongatják, a kivéreztetés kódolva volt a megfontoltan kialakított cégstruktúrába – ám a lap szétesésével záruló folyamatot most mégis Schmidt Mária magánakciója indíthatta el. A végjátékhoz szükség volt a főszereplők közötti személyes dinamikák kedvezőtlen alakulására is.

VÉLEMÉNY

Ljupcso Popovszki
A haladás pályái
Észak-Macedónia európai esélyei a parlamenti választás után

A július 15-i macedóniai választás végeredménye a kívülálló számára valóságos csodának tűnhetett. A szociáldemokrata Zoran Zaev az után, hogy kínkeservesen megállapodott Görögországgal és Bulgáriával az ország új nevéről, s ennek nyomán a lakosság legalább fele hazaárulónak könyvelte el, megnyerte az előre hozott parlamenti választást.

Uitz Renáta
Magamnak vezénylek
Orbán, a magyar parlament és az EU-csúcs

Az Európai Unió költségvetési vitája rendszerint nem hozza lázba a vasárnapi ebéd közönségét. Ezen igyekezett változtatni a magyar kormány július közepén, amikor országgyűlési határozat formájában parlamenti felhatalmazást (ún.

Sajó László: Öt és feles
Három hét, amely

Élet, élet, szent megunt élet, milyen jó visszatérni beléd! (Szindbád)

A szerk.
Az elit

A hétvégén Mészáros Lőrincnél, nevezett tihanyi éttermében mulatott a magyar jet set. Bizonyos Gaál Cecília lagziját ülték, akit pedig az elmúlt tíz esztendőben bőségesen nyílt alkalma megismerni a magyar társadalomnak.

A szerk.
Tetemrehívás

Vajon helyesen cselekedtek-e az Index új­ság­írói, szerkesztői és egyéb munkatársai, amikor a főszerkesztő, Dull Szabolcs elbocsátása után azon nyomban, tömegesen beadták a felmondásukat, s ezzel tálcán nyújtották át a lapot az Orbán-rezsim médiahóhérainak?

POLITIKA

Új tanév előtt: a digitális oktatás tapasztalatai a közoktatásban
A központ ellenében

Több tízezer gyerek maradhatott ki az online oktatásból, amelyet ráadásul a tanárok jórészt előzetes gyakorlat és mindenféle központi útmutatás nélkül valósítottak meg. De akkor mi alapján zengedezett sikeres digitális oktatásról a kormány?

A szeptemberi iskolanyitás dilemmái pandémia idején
Valami lesz

Tavasszal a kormány a világtrendet követve döntött az iskolák bezárásáról. Mára többet tudunk a gyerekek szerepéről a koronavírus-járványban, és egyértelművé vált, hogy a közoktatásban szükséges a személyes jelenlét is.

KULTÚRA

Lemez
Jessy Lanza: All the Time

Lemez
Kováts Kriszta: Biblia show

Lemez
Péterfy Bori & Love Band: Szikra

mi a kotta?
Másodfokon

rés a présen
„Az idejüket és a pénzüket”
Turjányi Miklós fesztiváligazgató

Film
A gitáros anyja
Hajdú Eszter: Siess haza, vár a mama!

„Élt 33 évet. Február 27-én gyász­istentiszteletet tartottunk az emlékére. Az úrasztalát elborító virágokat Barta Tamás tiszteletére hozták barátai, tisztelői” – közölte 1982-ben a Hollywoodi Magyar Református Egyház a Californiai Magyarság című lapban, de azt nem írták meg, hogy a „tragikus körülmények között elhunytat” valaha Magyarország legjobb gitárosának tartották.

Lemez
Méretes zakó
My Morning Jacket: The Waterfall II

A Jim James vezette, Kentucky államból származó My Morning Jacket elsősorban az USA-ban örvend komolyabb népszerűségnek.

Interjú
„Marslakónak csúfoltak”
Mario Biondi énekes

A jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadóját a szicíliai Barry White-ként emlegetik érzékien búgó „fekete” baritonja okán. A nagyvilág számára Ray Charles fedezte fel, miután olasz turnéján ő volt „az előzenekar”, de azóta készített már albumot Al Jarreau, James Taylor és Chaka Khan közreműködésével is.

Könyv
Maja Lunde: Kékség

Könyv
Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Film/Könyv
A szerelmes szem
Zalán Vince: Kalandozások – Egy filmkritikus feljegyzéseiből

Az, hogy a jó filmkritikus, filmteoretikus egyben a film szerelmese is (lásd még ciné­phile), kimondva magától értetődőnek tetszik, de keveset emlegetik mint a kiváló mesterségbeli tudás egyik elengedhetetlen összetevőjét.

Könyv
Költőnk és Kora
Alan Walker: Fryderyk Chopin

„Nem tudom jobban körvonalazni Chopint, csak ha azt mondom, elragadó szentháromság. A személye, a játéka és a munkái között olyan összhang volt, hogy többé már nem tudjuk őket különválasztani, úgy tűnik, ezek más-más vonásai ugyanannak az arcnak.

Könyv
Szédítő részletek
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Az elmúlt években a novella műfaja iránt szerzői és olvasói oldalról is megnőtt az érdeklődés, ami valószínűleg nem egészen független attól, hogy számos női alkotó – Tóth Krisztinától Szvoren Edináig, Selyem Zsuzsától Babarczy Eszterig vagy Bán Zsófiától Mécs Annáig – e műfajban talált leginkább magára.

Interjú
„Jövök a vörös tintával”
James Ellroy író

Az amerikai bűnügyi irodalom 72 éves „démonkutyáját” Denverben értük el telefonon, miközben javában dolgozott a Los Angelesben játszódó, világháborús sorozatán, a második L.A. Quarteten. Az elsőbe olyan klasszikusok tartoznak, mint a Fekete Dália és a Szigorúan bizalmas.

poeta.doc
Kétszer ötven

tévésmaci
Kecskeföldön megyek által

Képzőművészet
Lehetne egy mindenkinek
Gorka Géza-kiállítás a Kieselbach Galériában

A 20. századi hazai iparművészettel foglalkozó kötetekben rendszerint megelégszenek azzal az általános és egyszerűsítő összefoglalással, mely szerint a modern magyar kerámia­művészetet a nagy triász – Gádor István, Kovács Margit, Gorka Géza – munkássága alapozta meg, holott a korszak tárgykultúrája, azon belül is kerámiaművészete jóval összetettebb kapcsolódásokat, sokkalta több ismert vagy kevésbé ismert szereplőt, szövevényes történelmi, szociokulturális, gazdasági és politikai tartalmakat hordoz magában.

Színház
Csak a csillár
Egykutya

Bár a darab fikciója szerint hóhelyzet van, és a szereplők vastag télikabátot húznak, az Egykutya tökéletes nyári produkció: a mélység és sekélység olyan keverékét adja, amilyen pont jólesik ebben a melegben.

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Határcsárda – Szentendre

chili&vanília
Di sān xiān

BALATON - MELLÉKLET - A legnépszerűbb Balaton-parti hal története
A szocializmus utóíze

A hekk a hetvenes évek óta elmaradhatatlan része a balatoni büfék kínálatának. Bár a legkelendőbb strandételnek számít, származását tekintve vajmi kevés köze van a magyar tengerhez.

BALATON - MELLÉKLET - A Keszthelyi-öböl rapsicai a 80-as, 90-es években
Művészek és tolvajok

A nagyüzemi méretű orvhalászat a 70-es évek végén kezdődött a Balaton nyugati végén, a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl vizein. Az elkövetők körét szenvedélyes hobbisták és iparszerű halszarkák alkották, de egy fekete Volga, számos halőr, vízirendőr, hivatásos halász és a halfogás Mozartja is feltűnik a történetben.

BALATON-MELLÉKLET - A balatoni mozik legnehezebb nyara
Az utolsó retró

Bár a koronavírus az egész filmipart megbénította, a biztonságos vetítést kínáló Balaton-parti kertmozisok életük egyik legjobb szezonjában bíztak. De hiába nyaral idén a fél ország a Balatonnál, a kertmozik üresen maradtak.

BALATON MELLÉKLET - Helyi erők a balatoni vitorlázásban
Mint a szolfézs

A vitorlázás nem olcsó sport, egy ifjúsági versenyző éves költségei milliókra rúghatnak. Vannak azonban balatoni klubok, amelyek nagy kedvezményekkel igyekeznek a helyi fiatalokat vízre csábítani.

BALATON MELLÉKLET - Tihany: a természet csodája
A dermedt múlt

A Tihanyi-félsziget a Balaton-felvidék jó részét is átformáló vulkáni működés következtében alakult ki. Ezért is érdemes védeni minden zugot, ami még megmaradt belőle.

Interjú
A viselkedés a kulcskérdés
Prinz Gyula infektológus a járvány itthoni terjedéséről

Kiből lesz szuperterjesztő? Hány koronavírustörzs kering a világban, milyen szövődményekkel járhat a fertőzés, és veszélyesebb-e a Covid-19 az influenzavírusnál?

BLOG

Film
Pont az a dal

Film
A halhatatlan gárda

Tévétorrent
Love, Victor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.