2020. szeptember 30., szerda

A KORMÁNY MEGINT ÁTNYÚLT A FŐVÁROS FEJE FELETT, RENDELETBEN ÍRTA FELÜL A VÁROSLIGET VÉDELMÉT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.09.30.


Bár szerdai ülésére napirendre tűzte a Fővárosi Közgyűlés a Városliget építési szabályzatának módosítását, illetve gyakorlatilag a Liget Projekt még el nem kezdődött beruházásainak aláaknázását – az előterjesztés szövege szerint abból a célból, hogy a közparkot „mind történeti, tradicionális, használati szempontból visszafordíthatatlan változtatások ne érjék”. A Magyar Közlönyben azonban kedd este megjelent egy kormányrendelet, amely mindezt egy tollvonással felülbírálja – hívja fel a figyelmet a HVG.hu.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés novemberben határozott arról, hogy a még el nem kezdődött építkezéseket lefújják a Városliget védelmében, februárban pedig egyszer már átmeneti változtatási tilalomról szóló rendeletet is elfogadott a Városliget területére, ám április elején egy salátatörvénybe csomagolva kiemelten közérdekű beruházásnak minősítette a Liget Projektet, elsőgetíve azt, hogy az építkezés folytatódjon tovább.

Most a kormány ugyancsak a fővárost felülbíráló jogszabályt alkotott, amely kimondja: a Ligetben a „megjelölt építési helyeken épület és építmény létesíthető” bizonyos részletszabályok betartása mellett.

Ezekre a részletszabályokra is kitér a kormány új rendelete: például 40 méter lehet a legmagasabb pont, a Nemzeti Galériánál, ugyanitt összesen 6000 négyzetmétert meg nem haladó területű lapostető kialakítása is megengedett (zöldtető létesítése nélkül is). A Fővárosi Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza esetében nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.