2020. szeptember 30., szerda

„WILL YOU SHUT UP, MAN?" – KAOTIKUS ELNÖKJELÖLTI VITA TRUMP ÉS BIDEN KÖZÖTT

AZONNALI.HU
Szerző: KARÓCZKAI BALÁZS
2020.09.20.


Magyar idő szerint szeptember 30-án hajnali 3 órakor tartották az első elnökjelölti vitát, ahol Donald Trump republikánus elnök és Joe Biden demokrata elnökjelölt mérkőzött meg egymással. De mi hangzott el a vitán? Mit gondolnak a jelöltek az Egyesült Államokat érintő legfontosabb kérdésekről? És milyen hatással lehet ez a választásokra?

Szeptember 30-án kezdetét vette a kampányfinis a november 30-i amerikai elnökválasztások előtt. Megtartották ugyanis az első elnökjelölti vitát az Ohioban található Clevlandben, ahol a regnáló Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden feszült egymásnak.

A vitát a Fox News szervezte, az est moderátora a konzervatív televízió egyik híres újságírója, Chris Wallace volt. Annak ellenére, hogy a Fox News sokszor beáll Trump mögé, és jellemzően összezár a republikánusokkal az elnökkel felhozott vádakkal szemben, Wallace a lehetőségeihez mérten kiegyensúlyozottan moderálta a vitát, és az első percekben úgy tűnt, hogy inkább ő vitázik Trumppal. Az elnök meg is jegyezte Wallacenak, hogy

„Én most valójában veled, nem pedig vele (Bidennel) vitázok, de nem is számítottam másra.”

Wallace előtt nehéz feladat állt, ugyanis – ahogy azt már a 2016-os viták során is megszokhattuk – Trump sokszor nem engedi vitapartnerének, hogy befejezze a gondolatmenetét, és az este folyamán Wallacenak többször is közbe kellett szólnia, hogy mindkét jelölt kampánycsapata elfogadta, hogy a témákat nyitó 2-2 perces felvezetés után mindenki 1-1 percben reagálhat a másikra, amíg a moderátor át nem vezeti a vitát a következő kérdésre. Trump ezt sokszor nem tartotta be, erre pedig Biden többször is felhívta a figyelmet, sőt, néha láthatóan zavarta is Obama elnökjelöltjét. Az első blokk vége előtt például ezekkel a szavakkal akarta helyretenni az elnököt:

„Will you shut up, man?”

– azaz „befognád a szád, ember?". Trump erre azonban se Wallace, se Biden kérésére nem volt hajlandó.

De nézzük, mit gondolnak a jelöltek az USA legfontosabb ügyeiről, amiket hat, előre bejelentett téma mentén jártak végig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.