2020. október 13., kedd

ÁDER: NE SZÓRAKOZZ VIKTOR!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.10.13.


Napok óta nem megy ki a fejemből Áder János. A Hírklikk szerkesztősége szép, hosszú levélben kérte az államfőt: értesse meg velünk, hogy egykori uniós képviselőként, illetve lassan egy évtizede szolgáló államfőként miért ír alá európai értékeket és a magyar Alaptörvényt is sértő törvényeket? Az Európai Bíróság ugyanis több olyan jogszabályt is talált, amely szembemegy az európai jogokkal. Ezért hazánk ellen több eljárás is indult. Pedig Áder János beiktatásakor azt mondta, hogy ha száz jó törvényt tesznek elé, akkor annyit ír alá, de száz rosszat is visszadob, ha arra lenne szükség. Levelünkre, amelyben az interjút kértük, a mai napig még csak nem is válaszolt a köztársasági elnök hivatala.


Már azon is elgondolkodtam, hogy mit csinálhat napközben az én köztársasági elnököm, Áder János. Úgy tűnik, a nép közé nem jár, megszerettetni nem akarja magát. Meg minek is, hisz' a Fidesz már keresi az utódját. Persze anno Árpi bácsi szinte mindig mosolygott, kedvesen tegezett. Viccelődött, bármikor a közelébe kerültél, úgy érezted, szeret téged. Persze neki könnyű volt, ez a szeretet volt a létezési formája államfőként is, de tudott szigorú is lenni, ha a demokráciát látta veszélyben. Áder Jánost azonban eddig kevesen látták mosolyogni. Állítólag ha megteszi, attól ő maga is ideges lesz kicsit, ezért aztán ritkán viccel. Ettől persze még őrködhetne az államrend demokratikus működése felett.

Persze ne is röhincséljen, ha nem szívből jön, de Áder szemmel láthatóan kerüli az egyetemek nagyelőadói termeit is, ahol például Mádl Ferenc professzor úr polgári jogról beszélt. A tekintélyes egyetemi tanár néha megállt a parlamenti folyosón, ahol a képviselők akkor még nem menekültek riporteri kérdések elől, hanem televíziós- és rádiós műsorok tucatjai készültek. Emlékszem, hivatali idejében a könyvhét sátrai között – testőrök nélkül – Mádl prof kedvenc íróiról trécselt velünk, fiatal riporterekkel. Ráadásul kíváncsian érdeklődött, hogy közöttünk melyik frissen megjelenő kötet a sláger. Áder ennek is ellenáll, aligha mókázik a parlament lépcsőin. Igaz, talán már nincs is szabályosan elérhető folyosója a parlamentnek, hiszen majdnem minden újságíró ki van onnan tiltva. De Ádert ez sem érdekli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.