2021. január 30., szombat

A TAVALYI ÉVBEN 400 MILLIÁRD FORINTOS KIESÉST OKOZOTT A KORONAVÍRUS A VENDÉGLÁTÓI SZEKTORBAN

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.01.30.


A tavalyi évben 400 milliárd forint tűnt el a vendéglátói piacról a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt, hiszen több üzlet úgy zárt be, hogy nem kísérletezett a házhoz szállítással vagy az elvitellel, de olyan is van, aki azóta sem nyitott ki, írja a Blokkk kereskedelmi portál. A veszteséges üzem valószínűleg márciusig marad.

A második hullámban szeptember huszonharmadikától léptették életbe a 11 órás vendéglőzárt, majd november 11-től a teljes zárlatot, így azóta helyben fogyasztani (vagyis „beülni”) sincsen lehetőség, amely előre láthatólag március elsejéig marad.

November 14-től 5 százalékra csökkent az áfakulcs az elviteles kiszolgálásnál és a házhoz szállításnál a vendéglátásban – előtte helyben készített ételféleségeknél és alkoholmentes italoknál volt öt százalék az áfa – és a statisztika szerint ebben az időszakban meg is kétszerezték a házhoz szállítást és az elvitelt a vendéglők.

A bevételeknek azonban így is csak a felét jelentette, a Blokk szerint ez pedig veszteséges üzemmódot jelent egy olyan költségérzékeny piacon, mint a vendéglátás. A portál szerint ha alaposabban megnézzük, a vendéglátó által kibocsájtott étel és ital esetében tetemes részt tesz ki a saját munka, az állandó költségeket hozzácsapva pedig a házhoz szállítás és az elvitel eleve veszteséges, vagy jó esetben nullára jön ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.