2021. január 10., vasárnap

AZ EU SZÉGYENE A KÍNAI BERUHÁZÁSI EGYEZMÉNY

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BERNARD GUETTA
2021.01.09.


Az Európai Parlamentnek meg kell vétóznia - mondja a francia EP-képviselő.


Számomra ez egyértelmű nem. Európai parlamenti képviselőként azon fogok dolgozni a következő napokban, hetekben és hónapokban, hogy az európai képviselőtestületek utasítsák el azt a beruházási megegyezést, amit az Európai Bizottság nemrég nyélbe ütött Kínával.

Az első okom erre, hogy a Kína által tett piacnyitási engedmények messze nem teremtenek egyenlő feltételeket az európai és a kínai ipar számára. Kína továbbra is kizár minket olyan szektorokból, amelyeket mi nyitva tartunk előtte, és ahol Kína már most is aktívan üzletel. A kínai ipar nyilvánvalóan továbbra is sok állami támogatást fog kapni, miközben az európai versenyszabályok drasztikusan korlátozzák az európai vállalatoknak nyújtható állami segítséget. Különösen pedig: az európai beruházás továbbra is adminisztratív akadályokba fog ütközni ott, ahol az nemkívánatos a kínai állampárt számára, miközben az uniónak nincsenek ilyen eszközei, legalábbis nincs belőlük elég és nem ennyire hatékonyak.

Világos, hogy mi volt Hszi Csin-ping érdeke. Megtette az elengedhetetlen gesztusokat ahhoz, hogy aláírhassa ezt az egyezményt, és ezzel jelezze a hivatalba lépő Biden-kormánynak, hogy az Egyesült Államokon kívül is vannak ütőkártyái, és erőpozícióból kezdhessen tárgyalni arról, hogy hogyan helyezze esetleg új alapokra az amerikaiakkal való kapcsolatát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.