2021. január 9., szombat

„HASONLÓK A CÉLJAINK, MINT A FIDESZNEK” – PORTRÉ AZ ÚJ ROMÁN SZÉLSŐJOBBRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.01.08.


Romániában a semmiből berobbant új szélsőjobboldali párt, az AUR nem csak RMDSZ-ellenes mondatai miatt figyelemre méltó: zavaros ideológiájuk lényege a rendszer teljes tagadása. A kívülről bárdolatlan nyomulás mögött azonban módszeres munka van – bizonyos híresztelések szerint nem csak a párt részéről. Román politológussal, az AUR parlamenti képviselőjével és a párt vezetőinek célkeresztjébe gyakran bekerülő sepsiszentgyörgyi polgármesterrel rajzoltuk meg a román szélsőjobb portréját. Gyanítjuk ugyanis: a következő négy évben sokat hallunk róluk.


Hitvallásunk négy pilléren alapul: család, haza, hit, szabadság.

- A házasság csak egy férfi és egy nő alkotta pár lehet.

- Ellenezzük az üldöztetést, amelynek a kereszténység az elmúlt évtizedekben tárgya lett.

- A politikai korrektség, a genderideológia és a multikulturalizmus mind a neomarxizmus álcázott ragálya.

- Konzervatív párt vagyunk, a nemzetek Európáját szeretnénk, nem föderális szuperállamot egyetlen fővárossal, kormánnyal, parlamenttel. Egy föderális szocialista birodalom olyan utópia, amelyben nem osztozunk. Nem hiszünk az Európai Egyesült Államokban.

- Nyíltan ellenezzük Európa idegen népességek általi kolonizációját.

Ha 2010 óta nem szoktak volna el a választási programírástól, a gyanútlan érdeklődő azt hihetné, a magyar kormánypártok 2022-es manifesztóját olvassa. Pedig e szavakat nem Budapesten, hanem 800 kilométerrel arrébb, 2020. január 24-én írták. A megelőző hónapban hivatalosan is bejegyzett Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianța pentru Unirea Românilor – AUR) jászvásári kongresszusán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.