2021. január 30., szombat

NÉGY NAP ALATT KELL 18 EZER IDŐS BETEGET BEOLTANIUK A HÁZIORVOSOKNAK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.01.29.


Rengeteg szervezőmunkával, feszített tempóban kell beoltaniuk legidősebb pácienseiket a háziorvosoknak, akiknek hétfő délutánig kell jelezniük, a praxisukban kik, hol és mikor kapják meg a védőoltást. Papíron 1800 háziorvosnak 18 ezer időst kell beoltania február 4 és 7. között, ötezer háziorvosnak pedig meg kell szerveznie további 30 ezer ember beszállítását a megyei oltópontokra.


Jövő héten kezdődik a vakcinára regisztrált idősebb állampolgárok oltása, erről kaptak tájékoztató levelet pénteken a háziorvosok, akiknek egyben elküldték a praxisukba tartozó azon személyek listáját is, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, akár a kormányzati levélre válaszolva kérték a vakcinát.

A csatolt lista egyben prioritási sorrend is – derül ki a levélből, amely kitér arra is, előfordulhat, hogy a listában szerepelnek olyanok, akik nem tartoznak az adott háziorvos praxisába, azonban más praxishoz sem, így őket lakcímük alapján besorolták. „Nincsenek sokan, így háziorvosi szolgálatonként csak néhány személlyel kell számolni” – olvasható.

A háziorvosoknak soron kívül kell felvenniük a kapcsolatot a listán szereplő, védőoltásra regisztrált pácienseikkel, akiket február első hetében kell beoltaniuk. A vakcináció megszervezése is a háziorvosokra marad: a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani, a végleges oltási sorrend felállításánál pedig szükséges a háziorvos „személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról.” Vagyis háziorvos hatásköre határozni a regisztrált idős személyek olthatóságáról.

Minden regisztrált személyt be kell oltani, az oltásra a vakcinák rendelkezésre állása alapján kerül sor – áll a tájékoztatóban, amely szerint a háziorvosoknak négy napjuk van a legidősebb betegeik beoltására: a vakcinák várható érkezése alapján az oltások kezdő időpontja február 4., csütörtök, befejezése pedig legkésőbb február 7., vasárnap.

Az oltást megelőzően az oltóanyag és az oltásokhoz szükséges fecskendők, tűk a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetők át...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.