2021. február 6., szombat

7+1 JOGI TÉVHIT A HÁZKUTATÁSRÓL

INDEX
Szerző: SEREG ANDRÁS
2021.02.06.


Pénteken házkutatást tartott a rendőrség Szász János filmrendező otthonában. Az intézkedés több kérdést is felvetett a témában járatlanokban. Kell-e engedély a házkutatáshoz? Kinek a jelenléte kötelező? Ki mit tehet, és mit nem? Lehet-e nyilatkozni vagy rögzíteni az intézkedést? És még néhány hasonló kérdés, amire nem biztos, hogy tudjuk a választ.


1. A magyar jogban van házkutatás.

BÁRMENNYIRE HIHETETLEN, DE NINCS.

Pontosabban: már nincs. Korábban házkutatásnak nevezték ugyanis azt a kényszerintézkedést, amelynek célja az eljárás eredményessége érdekében a ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely, továbbá az ott elhelyezett jármű átkutatása, illetőleg számítástechnikai rendszer vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat tartalmazó adathordozó átvizsgálása volt. Az új büntetőeljárási törvény, a 2017. évi XC. törvény (Be.) 2018. július 1-jétől viszont már egyszerűen csak kutatásnak nevezi ezt a nyomozati cselekményt:

A kutatás a büntetőeljárás eredményes lefolytatása érdekében a lakás, az egyéb helyiség, a bekerített hely vagy a jármű átkutatása. A kutatás információs rendszer, illetve adathordozó átvizsgálására is kiterjedhet.

2. Bármilyen indokkal elrendelhető a (ház)kutatás.

KORÁNTSEM.

Kutatást akkor lehet elrendelni, ha megalapozottan feltehető, hogy az a

- bűncselekmény elkövetőjének elfogására;

- bűncselekmény nyomainak felderítésére;

- bizonyítási eszköz megtalálására;

- elkobozható, illetve vagyonelkobzás alá eső dolog megtalálására vagy

- információs rendszer, illetve adathordozó átvizsgálására vezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.