2021. február 28., vasárnap

A REPUBLIKÁNUSOK KERÜLIK A SZAKADÁST, A PÁRT TRUMP ÉS A SZÉLSŐJOBB MARKÁBA KERÜLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.27.


Trump sikeresen zsarolta és fenyegette meg a republikánus párt vezetőit és szenátorait azzal, hogy új pártot alapít és/vagy ellenjelölteket indít velük szemben a szenátori választáson, de mindenképp szakítja a pártot, ha meg akarnak szabadulni tőle. Az Orlandóban zajló republikánus éves konferencián (Conservative Political Action Conference – CPAC) már az első napon eldőlt, hogy a republikánus párt a könnyebb utat választja, és megadja magát Trumpnak. Előtte már Mitch McConnell egy nyilatkozatban jelentette be, hogy a republikánus párt megadja magát Trumpnak.

McConnell a leglátványosabban mutatta be az érdekvezérelt, jellemtelen és gyáva politikus mintapéldányát, aki nyilvánosan köpi le magát, amikor azt követően, hogy Trumpot nevezte meg a Capitolium elleni támadás felelősének, néhány napja kijelentette: ha Trump a republikánus párt színeiben elindul 2024-ben az elnökjelöltségért, támogatni fogja. Arra az emberre mondta, akiről nem sokkal korábban kijelentette, hogy nemcsak erkölcsileg, de büntetőjogilag is felelős az amerikai történelemben az alkotmányos rend ellen elkövetett legnagyobb támadásért, és bírósági felelősségre vonását javasolta.

Hiába veszített el mindent Trump röpke négy év alatt, a Fehér Házat, a képviselőházat és a szenátust, a republikánus párt nem tud, most már nem is akar megszabadulni tőle, mert az összeesküvés-elméletek és a populista demagógia megerősítették a vezér-kultuszt, a republikánusok legalább fele trumpista lett, miután a párt négy éven át nem különböztette meg magát Trumptól és mindösszesen vezérelvű párt lett belőle, amely Trump (illetve a Trump-család) foglya lett, illetve a szélsőjobboldal játékszere.

Mivel Trump fanatikus hívei mítoszt gyártottak az amerikai történelem legrosszabb elnökéből, aki gyűlöletrendeleteken, jogfosztásokon és az ország végletes megosztásán kívül az alkotmányos rend illiberális gyengítésén, megdöntésén munkálkodott, ezért bármikor szétszakíthatná a republikánus pártot, ha nem azonosulnak vagy szembefordulnak vele. Ha új pártot alapít, elviszi a republikánusok felét, ha ellenjelölt híveket állít a republikánus képviselőjelöltekkel és szenátorjelöltekkel szemben, akkor a republikánusok sorsa megpecsételődött, mert a megosztott szavazatok mellett soha nem győzhetnek a demokraták ellen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.