2021. február 16., kedd

BÍRÁLTA A KLUBRÁDIÓ LEKAPCSOLTATÁSÁT ÉS AZ NMHH-T ROZGONYI KRISZTINA, A NEMZETI HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG EGYKORI ELNÖKE

MEDIA1.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2021.02.15.


Az NHH 2010-ben lemondó elnöke a Media1 hétfő esti műsorának adott exkluzív interjúban azt mondta: a Klubrádió frekvenciájának lekapcsolásával óriási veszteség érte a magyar nyilvánosságot. Szerinte a Klubrádió ügye jóval túlmutat önmagán, jóval nagyobb a baj. Rozgonyi Krisztina egy olyan médiaszabályozói modell bevezetését tartaná szerencsésnek, mint amilyen például az Egyesült Királyságban működik.


Rozgonyi Krisztina a Klubrádió frekvenciájának hétfő hajnalban történt határozatlan idejű elnémítása kapcsán a Media1 hétfő esti podcast- és rádióműsorának elmondta:

rendkívül sajnálja a történteket, mert a Klubrádióval történtek óriási veszteséget jelentenek a magyar nyilvánosság, a rádiós piac és a magyar rádióhallgatók szempontjából egyaránt.

Az NHH volt elnöke szerint a médiapluralizmus lényege, hogy minél többféle nézőpontot lehessen megismerni, a Klubrádió frekvenciavesztése viszont éppen ezzel ellentétes. Azt is mondta, az is kérdés, hogy a Klubrádiónak volt-e esélye tisztességes versenyben megmérettetni magát, illetve tisztességes módon született-e meg az, hogy nem kapott jogosultságot.

A hírközlési hatóság a 2010-es kormányváltáskor lemondó volt elnöke azt is mondta a Media1-nek, Magyarország és azon belül a magyar médiahatóság az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a digitális rádiózás (az úgynevezett DAB+ technológia) ne terjedjen el, amivel az NMHH komolyan ártott a hazai rádiózásnak és a média világának...

Rozgonyi elmondta: Európában párhuzamosan az analóg rádiózással, vagy azt már esetleg teljesen ki is váltva, egyre meghatározóbb a DAB+. Európában Magyarország fekete foltként szerepel most a WorldDAB térképén, amióta tavaly szeptemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária még a digitális adás kísérleti üzemét is megszüntette. Eközben Európában egy ideje már csak DAB+ technológiát támogató rádióval hozható forgalomba autó.


Rozgonyi Krisztina azt mondta, ha Magyarország átállt volna a digitális, DAB+-os rádiózásra, akkor ez megoldást jelenthetett volna a frekvenciaszűkösség problémájára, és akkor nem a médiahatóság eljárásától függene, ki kaphat frekvenciát, és ki nem. Hiszen aki meg tudná oldani a finanszírozást, annak erre lehetősége lenne, tehát a piac döntene, szemben a mostani helyzettel, ahol a Médiatanács tagjai.

Az NHH elnöke úgy fogalmazott, 2020 szeptemberében a magyar rádiózás legfontosabb perspektíváját ölte meg a hatóság a DAB+ lekapcsolással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.