2021. február 24., szerda

EGY ÉVBEN LEGALÁBB KÉT NAPOT AZÉRT DOLGOZHATUNK, HOGY LEGYEN KÍNAI VAKCINÁNK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.02.24.


„Orbán mindig úgy érzi, hogy el kell mennie a falig, sőt, esetenként a falon túlra is. Amíg ezt magánemberként teszi, addig lelke rajta. Ha azonban egy ország vezetőjeként, akkor az a legsúlyosabb felelőtlenség, ami páratlan és hosszú távon is jelentkező gazdasági-társadalmi költséggel szokott járni az egész közösség számára” – mondja némileg indulatosan Inotai András közgazdász professzor, akivel a 2010 óta regnáló rezsim keleti kalandozásairól, az ország egyre érzékelhetőbb elszigeteltségéről, s arról is beszéltünk, hogy milyen implikációi vannak/lehetnek a magyar különutas politikának, ami a kínai és az orosz vakcina beszerzésében is megnyilvánul. Pedig Magyarországon legalább két napig mindenki azért dolgozik egy évben, hogy beszerezzük a kínai oltóanyagot. Inotai várakozó állásponton van, mint mondja: „nagyon várom az új Szent Istvánt, akire igen nagy szükségünk lenne. Ehhez persze egy ember messze nem elég. Csak gyökeres és gyors társadalmi tudatváltozással lehet ezt a nagy mértékben agyhalottá tett népet (ami Orbán legnagyobb bűne) legalább részben felébreszteni.


Amikor megkerestem azzal, hogy szeretnék Önnel interjút készíteni a magyar járványkezelés egyes – gazdasági és politikai – aspektusairól, akkor elhangzott Öntől egy kifejezés, ami megütötte a fülemet: „kalandozás”. A „kalandozás” kifejezést jobbára a magyarok bejövetele kapcsán szoktuk a magyar nyelvben, magyar kontextusban használni, illetve pejoratív értelemben arra, hogy összevissza császkálunk, kvázi felelőtlenül. Hogy kerül a csizma az asztalra? Hogyan jön össze a koronavírus-járvány kezelése és a kalandozás kifejezés?

– A koronavírus-járvány kitörése, majd tombolásának megkezdése után szinte nyomban világossá vált, hogy a kezeléséhez tömegeket kell beoltani, mégpedig nagyon gyorsan. Erre azonban nem volt lehetőség, hiszen sem elegendő mennyiségű, sem megfelelő minőségű, hatékonyságát bizonyított vakcina nem állt – és részben továbbra sem áll – rendelkezésre. Az Európai Unió – megkésve ugyan, de – lekötött meghatározott mennyiségeket, mára már 2,6 milliárd adagot azokból az oltóanyagokból – Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson&Johnson –, amelyeket eddig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett. És mit tett Magyarország? Elmentünk az orosz és kínai piacra – ez például a kalandozás része...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.