2021. február 19., péntek

KIJÖTT A KÍNAI VAKCINA ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSA, AMIBŐL KIDERÜL, MILYEN MELLÉKHATÁSAI LEHETNEK AZ OLTÁSNAK

444.HU
Szerző: haszanz
2021.02.19.


...megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet honlapján, az orvosok mellett azoknak is szóló tájékoztatóval, akiket beoltanak.

Saját vizsgálatok hiján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki, annak is a december 30-i verzióját. (Ez egyébként jóval alaposabb, mint a hasonló jellegű útmutató az orosz vakcináról.)

Az a szövegből kiderül, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”.

A szöveg szerint a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, de „a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak”.

Müller Cecília délelőtt már bejelentette, hogy a kínai vakcinával oltani fognak idősebbeket is, de Müller szerint a krónikus betegeket csak akkor, ha megfelelően kezeltek. Az oltóorvos feladata lesz dönteni erről. (Elég változatos most az, hogy melyik vakcinát kinek adják be. Az AstraZenecát megkaphatják krónikus beteg is, de 60 év felettiek egyelőre nem. A Szputnyikot adják időseknek is, de krónikus betegeknek nem. A Pfizernél és a Modernánál ilyen megkötések nincsenek.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.