2021. február 12., péntek

MENTŐÖVÉRT KIÁLTANAK A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK – MÉG A FIDESZES VEZETÉSŰEK IS

NÉPSZAVA
Szerzők: KÓSA ANDRÁS, VAS ANDRÁS
2021.02.12.


Nagy a baj a válság és a kormányzati elvonások miatt, állami segítségre van szükség – ismerték el a megyei jogú városok, amelyek közül 12 fideszes vezetésű.


Segélykiáltással felérő levelet küldött Gulyás Gergelynek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A lapunk birtokába jutott január 29-i keltezésű, a problémákat hosszan soroló dokumentum arról szól, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt, s ez „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. Az MJVSZ nemcsak nemcsak a helyi iparűzési adókiesés – ami esetükben 30 milliárd forint – teljes kompenzációját kéri, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól. 

A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti likviditási problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések. Ugyanis 2012-től az önkormányzati hitelfelvétel kormányzati engedélyhez kötött, s bár tavaly felmerült, hogy ezen a járvány miatt lazítana a kabinet, végül visszavonta erre vonatkozó javaslatát. Mint ismert – bár a főváros nem tagja a megyei jogú városok klubjának – az ellenzéki vezetésű Budapest kérését novemberben elutasította a kormány. A MJVSZ levelében felveti: a települések akár át is adhatnák állami kezelésbe a sportlétesítményeiket, illetve a háziorvosi ügyeletek működtetését. A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is – ebből éppen az idei évtől szállt ki az állam. A kötelezően vállalt – közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti – feladatokra, valamint az általános működésre nagyobb összegű normatívát igényelnének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.