2021. február 8., hétfő

TÉNYLEG ROMMÁ KERESIK MAGUKAT A VAKCINÁN A NAGY GYÓGYSZERCÉGEK?

444.HU
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.02.08.


A vakcinagyártás általában nem a gyógyszeripar slágere, a fejlesztés drága és nem mindig sikeres, a cégek sokkal többet tudnak keresni más termékeikkel. Emiatt egy időben hanyatlott is az üzletág, de ez már a múlté, és a koronavírus persze most teljesen átrajzolja a térképet. A jól hajrázó gyártók iszonyatos összegeket fognak keresni a következő időszakban a Covid-oltáson, bár akad olyan is, amely egyelőre bekerülési áron adja. Ez etikus húzásnak tűnik, tekintve, hogy rengeteg állami támogatást kaptak a gyógyszercégek a fejlesztésre. Az általános vakcinahiány miatt hiába lenne hatalmas üzlet most felturbózni a gyártást, sajnos nem fog menni egyik pillanatról a másikra, mert a gyógyszeriparban több olyan szűk keresztmetszet is van, ami miatt sem a piac, sem az állami beavatkozás nem tud eleget lendíteni az ügyön.


Az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélet a koronavírusról, hogy az egész „hisztériát” a nagy gyógyszercégek érdekében gerjeszti a háttérhatalom. A Covid-vakcina valóban nagy üzlet most azoknak a gyártóknak, amelyek a leghamarabb készen lettek a magukéval, de a vakcinaüzletágról általánosságban ez már nem mondható el. Sőt, az oltóanyag-fejlesztés és -gyártás más termékekhez képest a gyógyszercégeknél gyakran inkább mostohagyereknek számít, kockázatos dolognak, amin bukni is lehet.

Ez elsőre furcsának is tűnhet, hiszen a vakcinák gyakran kötelező védőoltásokat jelentenek, vagyis az állami szabályozás hatalmas keresletet generál rájuk, a gyerekeknek beadandó alapvető vakcinák kiszámítható módon milliószám fogynak az egészségügyben. De ez csak az érem egyik oldala. A másikon ott van egy csomó minden, ami miatt a vakcinagyártás macerás, drága és nem mindig nyereséges. És hiába lehetne most a koronavírus miatt brutálisan nagy bizniszt csinálni, ha egy cég sokszorosára növelné a gyártási volumenét, az iparág sajátosságai miatt ez lehetetlen küldetés ilyen rövid távon – még állami segítséggel is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.