2021. február 11., csütörtök

TÍZSZERESÉRE DRÁGULT A KÉZILABDA-EB A TERVEKHEZ KÉPEST, KORMÁNYKÖZELI ÉPÍTŐCÉGEK PROFITÁLNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.02.10.


Az Átlátszó számításai szerint eddig nettó 131 milliárd forintba került a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság az adófizetőknek. Ehhez képest Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon. A tervezett összeg azonban 3 év alatt közel tízszeresére nőtt, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak.


A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország és Szlovákia kapta meg. Bár eredetileg nem számoltak nagy összegekkel – Kocsis Máté, Magyar Kézilabda Szövetség elnöke 2018-ban 10-15 milliárd forintot emlegetett – már most látszik, hogy a végösszeg bőven meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Első lépésként a kormány már a megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés előkészítésére is 3,4 milliárd forintot hagyott jóvá 2019 tavaszán. Ezt pedig ennél jóval jelentősebb összegek követték hamarosan.

Az Európa-bajnokság 2022. január 13-án kezdődik, a magyarországi meccseknek több város ad otthont, a döntőt pedig a 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik meg január 30-án. A fővárosi csarnok már javában épül: a gigantikus méretű létesítmény ára nettó 78,7 milliárd forint. Ez azonban nem a teljes összeg, csak a kivitelezés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.