2021. február 6., szombat

TÓKA GÁBOR: VEZET AZ ELLENZÉK, DE EZ MÉG NEM ELÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.06.


„Még sok feladat áll az ellenzék előtt, mert mint említettem, jelenleg – szerintem – vezet a Fidesz a várható mandátumok megoszlásában. Ennek megfordításához jelentős előrelépésre van szüksége az ellenzéknek, és egy szűk vezetést nem lesz könnyű megtartani a választásokig. Ez nem elérhetetlen, de nagyon sokat kell dolgozni hozzá. Nem lehet abban bízni, hogy a másik fél tétlenül nézi a fejleményeket” – így nyilatkozott a Hírklikknek Tóka Gábor elemző, aki a kutatóintézetek adatai alapján méri a közvéleményt. Szerinte további négy-öt százalék javulásra van szükség ahhoz, hogy abból parlamenti többség alakulhasson ki.


Ön, a most elindított blogjában, a Vox Populiban, összegzi és elemzi a magyarországi közvélemény-kutatások eredményeit, és ezt a rendszerváltásig visszamenőleg megteszi.

– Eddig 2018-tól tettem ki minden kutatás adatait, de valóban látható lesz majd 1990-től kezdve.

Ezt én értem, de azt is olvastam, hogy ezen adatokért – mármint a többiekéért – nem vállal felelősséget, és azt szintén olvastam öntől, hogy nem is tartja őket megbízhatónak, mert erősen függnek a megrendelőiktől, azaz politikailag megkérdőjelezhetőek. Ettől még az ön összesítéséből kikerekedik egy hiteles kép?

– A közvélemény-kutatók adatait az hitelesíti – már amelyikét –, hogy a cégük tekintélyét, szavahihetőségét viszik vásárra a publikációikkal, és megadnak néhány technikai adatot a kutatásukról (mikor, milyen módszerrel, mekkora mintát kérdeztek meg). Én a személyes hitelemet viszem vásárra, plusz pontosan és részletesen megmutatom, hogy az összegzéseimben használt módszerekkel, milyen pontosan lehetett előre jelezni a közelmúlt választási eredményeit, és hogy 30 éves szakmai pályafutásom során, mennyi kutatást végeztem, milyen tudományos publikációim vannak a témában, ezeknek milyen a nemzetközi idézettsége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.