2021. március 8., hétfő

A “FELCSÚTI PER” A LEGFONTOSABB ÉS LEGHATÉKONYABB VÁLASZTÁSI ÍGÉRET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.07.


Ha az ellenzék ügyes lesz, fogalomként kerül a köztudatba a “felcsúti per” kifejezés, amelyet Fekete-Győr András dobott be a közéletbe ügyesen. A 444.hu által készített interjúban kissé zavaros, ki képviseli majd a vádat a NER bűnözőinek számonkérése során, ha nem várják meg az új ügyészség felállítását, és hogyan hoz törvényes ítéletet a bíróság, ha nem az ügyészség nyújt be vádiratot. De arra még van idő, hogy ezt tisztázzák a jogászok a politikusokkal. Egy biztos, hogy a “felcsúti per” nem maradhat el, és ez a legfontosabb ígérete egy lehetséges rendszerváltó ellenzéknek, amit a közvélemény elvár.

Nem arról van szó, amit Tamás Gáspár Miklós és mások a “felcsúti per” ígérete mögé látnak, hogy politikusok állnak bosszút és az igazságszolgáltatás helyett politikusok hoznak ítéletet, hanem ellenkezőleg: ez az ígéret arról szól, hogy a rendszerváltás óta először nem simítják el a bűnözők ügyét, politikai alapon nem mentik fel a bűnözőket a törvényes felelősségre vonás alól. Mert a magyar közélet rákfenéje az, hogy a politikai pártok megegyeztek abban, hogy “nem bántják egymást”, ahogy Fekete-Győr András mondja. Az igazságszolgáltatást fordítva befolyásolták, de a Fidesz még ezt is egyoldalúan felrúgta.

Ennek kell véget vetni, hogy “békés rendszerváltásra” hivakozva elmaradjon az elszámoltatás, az igazságszolgáltatás, a törvényes felelősségre vonás. A jogállamiság azt követeli meg, hogy a politika végre ne szóljon bele az igazságszolgáltatás munkájába, és politikai döntés alapján ne mentsen fel köztörvényes bűnözőket, ne kenje el a felelősségre vonást. Nem arról van szó, hogy a politikusok akarnak ítéleteket hozni, hanem ellenkezőleg: az ígéret arról szól, hogy nem akarnak beleszólni az igazságszolgáltatásba, és bíróság elé állítják azokat, akik államellenes és köztörvényes bűncselekményeket követtek el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.