2021. március 11., csütörtök

BEOLTOTTAK A KORONAVÍRUS ELLEN. MOSTANTÓL ENYÉM A VILÁG?

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2021.03.11.


Öles léptekkel halad Magyarországon a koronavírus elleni vakcináció: száz emberre már csaknem 15 beadott oltás jut, ezzel Magyarország már a 12. a világon, Európában pedig a negyedik az Egyesült Királyság, Szerbia és Málta után. Tehát miközben az új fertőzöttek napi száma még bőven felfelé ível, egyre többen vannak, akik megkapták valamelyik vakcina egy vagy két adagját. A beoltottakban pedig az egy éve tartó óvatoskodás és „a vakcina feltalálásáig kell csak kibírni” típusú ígéretek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy mennyire változtathatnak viselkedésükön – persze a járvány elleni intézkedések betartása mellett.

Leülhetnek-e ebédelni a COVID-tagadó nagynénivel? Sütögethetnek-e a kerti grillen kollégáik körében? Vegyenek-e maszkot az illegális házibulihoz? A nagymamák megetethetik-e végre rendesen az unokáikat húsvétkor?

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC néhány nap késéssel március 8-án adta ki első ajánlását a beoltottaknak. Ebben azt írták, mivel még mindig nem tudjuk biztosan, hogy miként hat a vakcina a betegség terjedésére, nyilvános helyeken a beoltottak számára továbbra is ajánlatos a távolságtartás, a maszkviselés, valamint a tömeg és a rosszul szellőző helyek kerülése. Ugyanakkor arra hivatkozva, hogy az oltás megelőzi a súlyos COVID-19-tünetek kialakulását, a következő ajánlásokat tették azok számára, akik már két héttel a második vakcina után vannak:

- Beoltott személyekkel szabad zárt térben, maszk nélkül is együtt lenni.

- Egy másik, beoltatlan háztartás tagjaival is lehet maszk nélkül, zárt térben találkozni, kivéve, ha ők vagy valaki, aki velük él, a koronavírus valamelyik rizikócsoportjába tartozik. (Ha egy másik beoltatlan háztartásból is jelen vannak, akkor már maszk, távolságtartás stb. kell.)

- Annak a beoltottnak, aki fertőzöttel találkozott, nem kell karanténba vonulnia vagy teszteltetnie magát, hacsak nincsenek tünetei. (Kivéve, ha sokakkal lakik együtt, például börtönben, idősotthonban, kollégiumban él.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.