2021. március 12., péntek

ORBÁN ALÁHÚZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.12.


„Ha vezetés van, akkor esély van a sikerre.” – húzta alá (írja a tudósítás) Orbán Viktor a jeruzsálemi King David szállodában, midőn a V4-es Babissal Netanjahu elé járultak megkérve őt: tanítsál mester. Ez a kiinduló tételünk, megállapítva, hogy a magyar újságírás nyelve, midőn eljátssza itt nekünk a hitelest és mértékadót, ott maradt a Szabad Nép redakciójában. Ahogyan Rákosi elvtárs is aláhúzott, hangsúlyozott, kiemelt, meg még ki tudja mit nem csinált, hogy a fontosság látszata megőrződjön, és a népek csettintsenek: aláhúzta, de jó, aláhúzta. Örvendjünk.

A mai időkben Orbán elvtárs húz alá és hangsúlyoz, amitől a talpas jobbágy meg elalél. Ez a nyelv azt a képzetet kelti benne, hogy odabetonozták, lehegesztették a képzeteket a turulszaros anyaföldhöz, s az onnantól fogva örök. Node mit? „Ha vezetés van, akkor esély van a sikerre.” – A fiúknak fütyijük van, a lányoknak puncijuk, ha nem lennék hülye, okos is lehetnék, ezért fölösleges volt Jeruzsálembe szaladni. Azért mentek ugyanis oda a V4-es Babissal, hogy tanulmányozzák, mitől sikeres az ottani járvány elleni védekezés, ha van valahol ilyen egyáltalán a világban.

Ekkor jutott a kedves vezető a bódhiszattvaság kegyes állapotába kijelentve a vezetésről szóló receptet, a jövőbe vivő biztos utat. Nem tudjuk, mit akart így még jobban aláhúzni, a még rendeletibb kormányzás ideáját, ami logikai nonszensz, ugye, mert vagy rendeleti kormányzás van, vagy pediglen nincs. Nem lehet csak egy kicsit terhesnek lenni, hogy családbarát képpel mutassuk be országunk nyüves állapotát. Egy éve tombol a járvány, egy éve szaladgál Orbán, mint a mérgezett egér ide-oda, s mindezek után nyer megállapítást nála: „Ha vezetés van, akkor esély van a sikerre.”

Ebből tegnap is példát mutatott. Ott nyüzsgött a reptéren, integetett az érkező vakcináknak, átszámolta, megvan-e, vagy nem tudom, mit csinált a tavaszi hűvösben, még fölfázik. Ahogyan az sem teljesen világos, máskor mit keres a kórházakban, amikor megtekint, egyáltalán, sokszor nem tudjuk, mivégre van ezen a kajla világon. Csak fogyasztja a drága oxigént, amiből viszont nem jut minden haldokló polgártársnak, mert, mint kiderült, válogatva van közülük immár, hogy kivel foglalkozzanak, kivel ne. Szegény orvosoknak kell dönteni, ki induljon a büdösbe a teremtő színe elé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.