2021. március 12., péntek

ÚJRA FOGADHAT ADOMÁNYOKAT IVÁNYI GÁBOR EGYHÁZA, A VÉGREHAJTÁS ELLENÉRE IS KI TUDJÁK FIZETNI DOLGOZÓIKAT

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.03.12.


Május 31-ig leállította a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) az Iványi Gábor vezette egyház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) adóhátralékának behajtását, így ebben a hónapban is ki tudják fizetni dolgozóik számára a bért, valamint fogadhatnak adományokat, 

„Az elmúlt tíz évben a hónapok többségét tekintve ez kérdéses volt, de Istennek hála és támogatóinknak köszönet, végül ez minden fizetési napon megvalósulhatott”

-írja az elnök.

Mint ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: a NAV február végén jelezte a MET felé, hogy közel 250 millió forintnyi adóhátralékot terhelt az egyház számlájára. A rossz hír nem sokkal azután érte a MET-et, hogy február 3-án váratlanul visszaadta a NAV a MET jogosultságát a személyi jövedelemadóból feljánlható egyházi egy százalék fogadására.

A MET státusza a 2011-es egyházügyi törvénnyel vált kérdésessé, amikor is elveszítette egyházi besorolását több más kisebb vallási szervezettel együtt, és vallási tevékenységet végző szervezetté minősítették. Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a szabályozást, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta, hogy az egyháztörvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát. A MET 2017-ben pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán az állammal szemben, amiben kimondták, hogy jár számára a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó adóegyszázelék. Akkor az állam visszamenőleg fizetett is, azonban 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadta meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte.

Iványi Gábor február végén, a MET intézményének, az Oltalom Karitatív Egyesület nyolcadik kerületi Dankó utcai épülete előtt tartott eseményen arról beszélt: országos megmozdulást terveznek, ugyanis szerintük elfogadhatatlan az a bánásmód, amelyet a kormány az elmúlt tíz évben alkalmazott az egyházi státuszától megfosztott szervezettel szemben.
Most viszont örömmel tájékoztatnak arról, hogy az eddigi, közös kiállás eredményeként a NAV visszavonta a számláikra helyezett inkasszóját, így bárki utalhat számukra támogatást.

Iványi Gábor a közleményben arról is beszámol: a támogatóik az elmúlt három hétben mintegy 15 millió forinttal siettek a szervezet segítségére, az aHang petícióját pedig- amelyben a MET egyházi státuszának visszaállítását kérik – eddig 16 ezren írták alá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.