2021. április 19., hétfő

A PEDAGÓGUSOK 87%-A NEM PÁRTOLJA A MAI ISKOLANYITÁST

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.04.19.


Több pedagógus és szülői szervezet, valamint diákmozgalom is örömmel fogadta a kormány azon döntését, miszerint visszavonják a középiskolák mára tervezett nyitását.

A szervezetek azonban aggodalmukat is kifejezték az óvodák és az általános iskolák tervezett jelenléti oktatásának megkezdésével kapcsolatban. Öt nagy szakszervezet közös nyilatkozatban ellenezte a nyitást, valamint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) reprezentatív felmérést is készített a szakmabeliek véleményéről, melyből kiderült a pedagógusok döntő többsége elutasítja, hogy április 19-én becsengessennek az iskolákba. Az összefogás látszólag meghozta eredményét, ugyanis múlt szerdán Orbán Viktor bejelentette, hogy csak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatain indul újra az oktatás. A PSZ a döntést részsikerként értékelte, Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke pedig a Mércének elmondta, a kormány a döntése során figyelembe vette az általuk készített kérdőíves felmérést és a szakszervezet ajánlásait.

A 21 Kutatóközpont és a PSZ közös szervezésében létrejött kutatás tehát egyértelműen hasznosnak bizonyult, ám a kérdőív a nyitás mellett sok más, a szakmabelieket érintő problémára is fényt derít.

A 10 kérdésből álló kérdéssort összesen 9529 pedagógus töltötte ki. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy a tanárok leginkább a diákjaikat féltik a járványtól, a nyitással kapcsolatos attitűdök iskolatípusonként változnak, valamint akadnak olyanok is, akik a munkamegtagadás eszközéhez is fordulnának, ha a kormány idő előtt küldené vissza őket a tantermekbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.